Uspostaviti trilateralu Zagreb - Beograd - Sarajevo, okončati ‘ratove’ i graditi nove odnose

Datum objave: 17.10.2017   Broj čitanja: 784
Predsjednici Srbije i BiH Aleksandar Vučić i Dragan Čović pokrenuli su jučer u Beogradu inicijativu koja jedina može pomoći rješavanju povijesnih naslaga i neriješenih problema čak 22 godine nakon okončanja ratnih zbivanja među Bošnjacima, Srbima i Hrvatima, piše Večernji list BiH.
Uspostaviti trilateralu Zagreb - Beograd - Sarajevo, okončati ‘ratove’ i graditi nove odnose

 

To je uspostava trilaterale Zagreb - Beograd - Sarajevo kako bi se za jednim stolom stabilizirali, a zatim i postupno normalizirali odnosi triju naroda te otvorila mogućnost ekonomske i svake druge suradnje. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je jučer nakon susreta s predsjedateljem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem kako je službeni Beograd spreman za održavanje trilateralnoga sastanka Srbija - Hrvatska - BiH, ocijenivši tu trilateralu “najvažnijom za regiju zapadnog Balkana”.

 

Budućnost prije povijesti

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao kako je Srbija spremna za održavanje tog sastanka “na bilo kojoj razini” - predsjednika i predsjedatelja Predsjedništva BiH ili na razini vlada, odnosno Vijeća ministara BiH. Čović je izrazio nadu da će taj trilateralni sastanak uskoro biti dogovoren “kako bi se gradila otvorenija suradnja” te je sugerirao da “povijest treba ostaviti iza sebe kako ne bi bila prepreka za budućnost”. Najavio je da će biti još sastanaka predstavnika Srbije i BiH prije 6. i 7. prosinca, kada je najavljen posjet izaslanstva BiH Beogradu. “Na tim sastancima dogovorit ćemo da otvorena pitanja ostavljamo iza sebe u povijesti”, rekao je Čović koji očekuje da tim stručnjaka iz Beograda ponudi rješenja o pitanju spornih granica Srbije i BiH.

 

Vučić je naglasio kako Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i teritorijalni integritet entiteta Republike Srpske u okviru BiH, ocijenivši da su “odnosi Srbije i Republike Srpske konkretni i opipljivi”. Komentirajući zamjerke kako Srbija samo pomaže RS-u, Vučić je istaknuo kako će pomagati i Federaciji BiH.

 

Vučić je nakon razgovora s Čovićem potvrdio kako je Hrvatskom nacionalnom vijeću Vojvodine uplaćeno pola milijuna eura za obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu. Vučić je taj podatak objavio na godišnjicu rođenja bana Jelačića.
Ban Josip Jelačić rođen je 16. listopada 1801. Ruka suradnje “Na ovaj važan dan za Hrvate htjeli smo pokazati kako držimo do onog što smo rekli. Mislim da se Srbi i građani Srbije time trebaju ponositi”, ocijenio je Vučić tijekom zajedničke tiskovne konferencije. Vučić je potvrdio i da je Srbija uplatila dodatnih 500.000 eura za obnovu saborne crkve u Mostaru te da je to učinjeno na molbu predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

 

Također je podsjetio kako je Srbija ranije već uplatila 200.000 eura za izgradnju pravoslavne crkve u Mostaru, srušene tijekom rata 1992. godine. Srbijanski predsjednik najavio je i da će Srbija biti zemlja partner na Sajmu gospodarstva u Mostaru te da će se na tom gospodarskom skupu “snažno predstaviti”.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio