Zlato i srebro od 3,1 mil. dolara teku švicarskom kanalizacijom

Datum objave: 13.10.2017   Broj čitanja: 1268
Iduća zlatna groznica možda će se dogoditi u švicarskoj kanalizaciji.
Zlato i srebro od 3,1 mil. dolara teku švicarskom kanalizacijom

 

Naime, znanstvenici sa švicarskoga Instituta tehnologije ispitivali su postrojenja za pročišćenje otpadnih voda diljem zemlje te ustanovili da kroz odvodni sustav svake godine prođu 43 kilograma zlata i 3 tone srebra čija se vrijednost procjenjuje na 3,1 milijuna dolara.

 

Uz zlato i srebro u mulju su pronađeni i drugi metali poput tantala i germanija koji se često koriste u tehnološkom i medicinskom sektoru. U prosjeku oko 70 posto svjetskog zlata prolazi kroz švicarske rafinerije.
“Često čujete priče o ljutitim supružnicima koji u gnjevu bacaju prstenje u wc školjke, no ovdje, nažalost nismo pronašli nakit”, kaže u smijehu autor izvješća Bas Vriens.

 

Količina zlata i srebra u otpadnim se vodama mjeri u mikrogramima ili čak nanogramima, pa nije vrijedno tragati za ovim ostacima plemenitih metala osim u iznimno rijetkim slučajevima, prenosi Fenix Magazin.

 

Distribucija određene količine rijetkih materijala varira ovisno o dijelu Švicarske. Značajnija je količina zamijećena u kantonu Juri, zbog razvijene industrije satova u kojoj se zlato koristi kao ukras.

 

Znanstvenici tvrde da koncentracije zlata pronađene u otpadnim vodama ne predstavljaju rizik za okoliš. Njihova je količina ispod granica koje ugrožavaju ljudske živote, a ponovna eksploatacija tog plemenitog metala u većem dijelu zemlje ne bi bila isplativa.

 

No nekoliko je gradova u kojima zamisao o vađenju zlata iz kanalizacije ne bi bila neutemeljena. Riječ je o Ticinu, gradu s rafinerijom plemenitih metala. Njihova koncentracija u otpadnim vodama bila bi dovoljno visoka da opravda sredstva koja bi se morala uložiti u eksploataciju.

 

Istraživanja su provedena u 64 postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda širom Švicarske. Istodobno je riječ o prvom sustavnom istraživanju otpadnih voda provedenom u švicarskim gradovima.

 

Švicarske vlasti još nisu odlučile što će sa zlatom iz kanalizacije, no bez sumnje neće dopustiti da propadne.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO