Otkriće Zagrepčanke moglo bi spasiti živote milijunima oboljelima od Alzheimera

Datum objave: 12.10.2017   Broj čitanja: 1386
Iz godine u godinu sve više oboljelih, a bez obzira gdje se nalazili u svijetu pomoć stiže iz Hrvatske.
Otkriće Zagrepčanke moglo bi spasiti živote milijunima oboljelima od Alzheimera

 

Čak i prije simptoma, Hrvatica Sanja Josef Golubić zna kako otkriti Alzhaimera.

 

Otkriće ove Zagrepčanke moglo bi spasiti živote milijunima oboljelih osoba, ali njihovih obitelji. Jer, Alzheimer je bolest koja pogađa i onog tko od nje boluje i cijelu njegovu obitelj. Na žalost, neizlječiva je. Otkriće Sanje Josef Golubić sa zagrebačkog PMF-a konačno bi to moglo promijeniti.

 

“Bolest je specifična zato što se do sada još uvijek nije otkrio njen uzrok. Teško, vrlo teško ju je detektirati. Dakle, jedini način pouzdane dijagnoze je nakon smrti histopatološkom analizom tkiva i treća stvar naravno da onda i lijek nije nađen.”, kaže fizičarka Sanja Josef Golubić.

 

Ali je nađen biomarker za Alzheimera. To je ono za čim znanstvenici tragaju već 30 godina. Od svih svjetskih znanstvenika našla ga je naša Sanja.

 

“Dakle, ono što mi radimo mjerimo magnetska polja koja mozak normalno proizvodi. Dakle, taj pristup istraživanju zove se magnetoencelarografija i ono što je važno istaknuti da mi u Hrvatskoj još nemamo EMI laboratorij kako mi to zovemo u žargonu.”, kaže naša fizičarka.

 

Ali imamo pametne znanstvenike koji ne odustaju pri prvim neuspjesima. P 300 komponenta koju je istraživala nije na početku pokazala nikakve razlike u mozgu zdrave i oboljele osobe, piše RTL.

 

“Nije to bio razlog za moje osustajanje. Ja sam tada proučila svih informacija sa 306 senzora i ono što sam primijetila da se razlika između Alzheimera i zdravih osoba vidi u vrlo ranim odgovorima za koje nitko nije sumnjao.”, dodaje.

 

A nije sumnjala ni ona u sebe. Godinama je u kasnim noćnim satima sjedila za računalom i pokušavala naći odgovor. I uspjela je.

 

“Pa osjećaj je bio dobar, tada. Tada je bio jako dobar. Mislim, kad riješi čovjek problem nije sad to Eureka, ali mislim zadovoljan je.”, kaže Golubić, prenosi dalmacijanews.hr

 

Njezin biomarker stopostotno detektira bolest na ovom istraživačkom uroku koji će svakako trebati ponoviti u većoj kliničkoj studiji. Tako će se ponovno neka bogata zemlja okititi hrvatskim perjem. Jer mi nemamo potrebne uređaje.

 

Njezino otkriće dovoljan je razlog da Hrvatska krene u nabavu istog. Još i više kad se dozna ono što Sanja sramežljivo krije - da je potomak slavnog genijalca Nikole Tesle.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO