NIJE SAMO U BIH - Svaki treći Latinoamerikanac je plaćao mito: Policija i političari najkorumpiraniji

Datum objave: 10.10.2017   Broj čitanja: 871
Svaki treći Latinoamerikanac u prošloj godini plaćao je mito nekom od državnih službenika, od policije i političara, do profesora i liječnika, pokazala je studija Transparency Internationala.
NIJE SAMO U BIH - Svaki treći Latinoamerikanac je plaćao mito: Policija i političari najkorumpiraniji

 

Koristeći rezultate istraživanja provedenog u 20 zemalja Latinske Amerike i Kariba, Transparency International procjenjuje da je prošle godine više od 90 milijuna ljudi u tim zemljama plaćalo mito.

 

Najgori je Meksiko, korupcija raste

Najgora situacija je u Meksiku, gdje je 51 posto ispitanika priznao kako je platio mito nekom od korumpiranih državnih službenika, u Dominikanskoj Republici ta brojka iznosi 46 posto, a zatim slijedi Peru s 36 posto. Oko 60 posto ispitanih smatra kako je korupcija porasla u odnosu na godinu ranije.

 

"Podmićivanje predstavlja sredstvo za obogaćivanje malobrojnih i značajnu prepreku za pristup ključnim javnim službama, posebno za najugroženije u društvu", kazao je Jose Ugaz, čelnik Transparency Internationala.

 

"Vlade moraju učiniti više kako bi iskorijenile korupciju na svim razinama, posebice u agencijama za provedbu zakona, koje bi trebale igrati ključnu ulogu u borbi protiv nekažnjavanja", dodao je.

 

Najkorumpiranija policija i političari

Policija i političari su ocijenjeni najkorumpiranijim dužnosnicima kod gotovo polovice ispitanih. Tri četvrtine ispitanih Venezuelaca izjavilo je kako je njihova policija vrlo korumpirana, kao i gotovo 70 posto ispitanih Paragvajaca.

 

Jedna od pet osoba je priznala kako je plaćala mito zaposlenicima u bolnicama i školama, dok su isplate sudskim dužnosnicima najviše u Hondurasu, navodi se u izvješću. Više od polovice ispitanih izjavilo je kako se njihove vlade slabo bore protiv korupcije.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO