Bh. građani bankovne kartice koriste najviše za podizanje gotovine

Datum objave: 21.09.2017   Broj čitanja: 1501
Od brzine plaćanja, preko praktičnosti do sigurnosti - da elektronsko plaćanje prilikom kupovine donosi brojne pogodnosti neosporna je činjenica.
Bh. građani bankovne kartice koriste najviše za podizanje gotovine

 

Iako BiH prati svjetske trendove i u području kartičnog poslovanja, a ovaj sektor bilježi rast u dijelu broja i korištenja kartica, bh. građani bankovne kartice najviše koriste za podizanje gotovine kojom plaćaju iz navike, piše Klix.ba.

 

"Gotovina je u BiH još uvijek najzastupljeniji način plaćanja i daleko je veće učešće gotovinskog u odnosu na bezgotovinsko plaćanje u usporedbi s naprimjer zemljama Europske unije. Jedan od osnovnih razloga je navika građana da plaćaju gotovinom koju je teško promijeniti. Međutim, sigurno je da će razvoj ovog načina plaćanja biti sve veći u BiH i u narednom razdoblju, osobito kod mladih generacija i njihovog uključivanja u ove vrste servisa i usluga", rekli su iz Centralne banke BiH.

 

Prema njihovim podacima bh. građani najviše koriste bankovne kartice za podizanje gotovine.

 

"Od ukupne vrijednosti transakcija realiziranih korištenjem kartica u zemlji i inozemstvu, u 2016. godini je na bankomatima podignuto 71 posto gotovine, dok je na mjestima prodaje (POS aparatima) realizirano 29 posto vrijednosti. U protekloj godini postotak realizirane gotovine na ATM i POS uređajima je iznosio 82%, a vrijednost roba i usluga je iznosila samo 18% od ukupnog prometa putem kartica", rekli su iz Centralne banke BiH.

 

Najnoviji podaci MasterIndex istraživanja o financijskim navikama i potrebama aktivnih korisnika kartica pokazuju da 75 posto ispitanih bh. građana koristi novčanice i kovanice za račune do 25 KM, dok 79 posto njih veće iznose plaća karticom. Prema njihovim podacima, bh. građani u 45 posto slučajeva debitne kartice koriste za plaćanje namirnica, 37 posto za plaćanje benzina te 47 posto na bankovnim šalterima i bankomatima.

 

Kreditne kartice koje pružaju mogućnost odgođenog plaćanja bh. građani najviše koriste za kupovinu namještaja i uređajna, a zatim za kupovinu odjeće i benzina.

 

Bh. građani trenutno imaju aktivnu 2.042.280 karticu i ta brojka predstavlja značajno povećanje u odnosu na prethodne godine. Broj bankovnih kartica u našoj državi je prošle godine povećan za 29.061 u odnosu na 2015. godinu.

 

Osim broja kartica, primjetan je značajan porast vrijednosti transakcija realiziranih karticama u zemlji i inozemstvu. 2015. godine realizirana vrijednost transakcija iznosila je 7.663.585.465 KM, a prošle godine taj iznos popeo se na 8.791.381.069 KM.

 

Iz Centralne banke BiH poručuju da banke intenzivno rade na uvođenju većeg broja ATM i POS uređaja. "U protekloj godini bilo je ukupno 1.512 instaliranih ATM uređaja i 27.353 POS uređaja, od toga 26.324 u trgovinama i 1.029 na šalterima banaka", rekli su.

 

Primjetan je i trend povećanja broja klijenata koji koriste usluge elektronskog bankarstva.

 

"Od ukupnog broja korisnika internet ili neke vrste elektronskog bankarstva, 48.053 je bilo pravnih subjekata i 335.708 fizičkih osoba", podaci su Centralne banke BiH, piše Klix.

 

Poručuju da bezgotovinsko plaćanje pomaže, prije svega, ekonomiji jedne zemlje te da je jako bitno i s aspekta sprečavanja bilo kakvih manipulacija, borbe protiv sive ekonomije i uvođenja gotovine u tijek legalne ekonomije.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO