Preminula žena kojoj je transplantiran svinjski bubreg

Datum objave: 10.07.2024   Broj čitanja: 514
Svinjski bubreg koji je Pisano dobila genetski je izmijenjen da bi izbjegao ljudska antitijela, koja obično otkrivaju i napadaju strane organe.
Preminula žena kojoj je transplantiran svinjski bubreg


Lisa Pisano, prva osoba koja je dobila mehaničku pumpu za srce i genski uređeni svinjski bubreg, umrla je u nedjelju, izvijestila je bolnica NYU Langone Health u kojoj je operirana.

Bubreg joj je transplantiran 12. travnja, ali otkazao je zbog ograničenog protoka krvi i izvađen je 29. svibnja. Ona nije bila prva osoba kojoj je presađen organ svinje, ali bila je prva s mehaničkom pumpom za srce kojoj je presađen svinjski organ, javlja CNN.

"Bila je hrabra i altruistična", izjavio je u utorak dr. Robert Montgomery, ravnatelj Instituta za transplantaciju NYU Langone. "Lisin doprinos medicini i kirurgiji ne može se precijeniti. Lisa nas je približila ostvarenju budućnosti u kojoj netko ne mora umrijeti da bi druga osoba živjela."

Nije bila kandidatkinja za standardnu transplantaciju

Zbog zatajenja srca i bolesti bubrega u završnoj fazi koja je zahtijevala rutinsku dijalizu, Pisano nije bila kandidatkinja za standardnu transplantaciju, poručili su iz bolnice.

Inače, liječnici u SAD-u provode ksenotransplantaciju (transplantaciju organa i tkiva životinje) u rijetkim slučajevima, uz dozvolu američke Uprave za hranu i lijekove.

Svinjski bubreg koji je Pisano dobila genetski je izmijenjen da bi izbjegao ljudska antitijela, koja obično otkrivaju i napadaju strane organe. Timusna žlijezda svinje, koja igra ulogu u imunitetu, postavljena je ispod bubrega svinje kako bi se dodatno pomogla tijelu žene da prihvati organ.

Međutim, bubreg je uklonjen u svibnju nakon što je utvrđeno da "više ne doprinosi dovoljno da opravda nastavak režima imunosupresije", rekao je tada Montgomery.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO