Konzum ima novog vlasnika! Pavle Vujnovac preuzeo bivše Todorićeve tvrtke i postao najmoćniji hrvatski gospodarstvenik

Datum objave: 09.07.2024   Broj čitanja: 1406
Fortenova grupa od danas više nema niti jednog sankcioniranog, ruskog ili bjeloruskog dioničara u vlasničkoj strukturi.
Konzum ima novog vlasnika! Pavle Vujnovac preuzeo bivše Todorićeve tvrtke i postao najmoćniji hrvatski gospodarstvenik


Fortenova od danas više nema nijednog sankcioniranog, ruskog ili bjeloruskog dioničara u vlasničkoj strukturi, objavili su iz kompanije. Većinski dioničar postao je Open Pass Pavla Vujnovca.

Nizozemska holding kompanija Fortenova Group TopCo koja upravlja Fortenova Grupom uspješno je dovršila transformaciju vlasničke strukture. Vlasnik Fortenova grupe i svih njezinih operativnih društava - Fortenova Group MidCo prodan je društvu Iter BidCo, koje se sastoji od nesankcioniranih dioničara društva TopCo, objavili su iz tvrtke nastale krahom Agrokora.

U nastavku prenosimo Fortenovino priopćenje.

"Fortenova grupa d.d., najveći poslodavac u regiji s više od 45.000 zaposlenih, koja obuhvaća poznate kompanije jugoistočne Europe kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica i PIK Vrbovec, objavila je da je nizozemska kompanija koja se nalazi na vrhu njezine strukture holdinga, Fortenova Group TopCo B.V., uspješno dovršila transformaciju vlasničke strukture. Transformacija je postignuta zaključenjem ranije započetog procesa prodaje društva Fortenova Group MidCo B.V. (koje je vlasnik Fortenova grupe d.d. i svih operativnih društava Fortenova grupe) društvu Iter BidCo B.V., koje se sastoji od nesankcioniranih dioničara društva TopCo", navode iz Fortenove.


"Od danas više nemamo nijednog ruskog ili bjeloruskog dioničara"

"Slijedom toga, Fortenova grupa od danas više nema niti jednog sankcioniranog, ruskog ili bjeloruskog dioničara u vlasničkoj strukturi. Po dovršenju, koje je uslijedilo nakon postupka upisa u kojem su sve nesankcionirane osobe i osobe koje nisu iz Rusije ili Bjelorusije imale pravo steći udio u društvu Iter BidCo B.V., pod istim uvjetima kao Open Pass, Open Pass je postao većinski dioničar s udjelom od 93,78 posto u društvu Iter BidCo B.V. Više od 80 manjinskih dioničara odlučilo je sudjelovati u novoj vlasničkoj strukturi te oni zajednički drže udio od 6,22 posto.

Budući da je Open Pass sada premašio relevantni prag od 85 posto, u načelu je dužan dati obvezujuću ponudu za sve depozitarne potvrde koje nisu u njegovu vlasništvu, po cijeni koja je jednaka cijeni upisa za Iter BidCo B.V. Time se manjinskim dioničarima koji su inicijalno odlučili ostati uz Fortenova grupu pod novom vlasničkom strukturom pruža prilika da prodaju svoj udio ako tako odluče", dodaju.

Firma Open Pass je registrirana na Malti, a Pavao Vujnovac, koji ju je krajem prosinca prošle godine predstavio hrvatskim poduzetnicima s Damirom Spudićem, nije upisan kao njezin vlasnik. Službeno je osnivač firma Gain Alliance Limited, a njezini su vlasnici Vujnovac preko firme Open Solution te u manjem dijelu Spudić i Josip Jurčević, Vujnovčev partner u brojnim nekretninskim projektima.

Detalji transakcije

"Cilj je ove transakcije, koja je pokrenuta u studenome 2023., spriječiti daljnje poteškoće u financiranju i operativnom poslovanju te izbjeći znatno povećane troškove financiranja i usklađenosti poslovanja koji su posljedica prisutnosti sankcioniranih dioničara u Fortenova grupi (https://fortenova.hr/vijesti/fortenova-grupa-uskoro-bez-sankcioniranih-dionicara-u-suvlasnistvu/).

Sporazum između društava Fortenova Group TopCo i Open Pass, najvećeg nesankcioniranog imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe u zakladi Fortenova STAK, uključivao je prodaju i prijenos 100 posto udjela društva TopCo u kapitalu društva MidCo za ukupnu naknadu koja može iznositi do 660 milijuna eura", navodi se u priopćenju.

"Od te je ukupne naknade iznos od 500 milijuna eura bio bezuvjetan te je podmiren po zaključenju transakcije. Preostalih 160 milijuna eura uvjetovano je time da Fortenova grupa ostvari određene financijske ciljeve, prvenstveno održivo refinanciranje tijekom 2024. pod poboljšanim uvjetima, te postigne specifične ciljeve omjera neto duga prema EBITDA-i.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO