BiH je spoj Istoka i Zapada, stranci investirali milijarde

Datum objave: 07.07.2024   Broj čitanja: 508
Koliko god napredujemo u nekim segmentima, toliko radimo i korake unatrag..
BiH je spoj Istoka i Zapada, stranci investirali milijarde

- 18 godina i 9 milijardi maraka investicija u BiH - to je ukratko ono bitno kad govorimo o Vijeću stranih investitora u BiH jer je ova organizacija danas jedan od ključnih aktera u unaprjeđenju investicijske klime i poslovnog okruženja u ovoj zemlji.


Na čelu organizacije je Branimir Muidža, “kralj cementa i betona” i prvi čovjek cjelokupnog poslovanja Heidelberg Materials grupacije za BiH i Hrvatsku. Upravo u povodu obilježavanja punoljetnosti Muidža je organizirao druženje na kojem je rekao i nekoliko riječi o važnosti organizacije.


Projekti i inicijative
- Kontinuirana podrška svih naših članica koje su do sada investirale više od 9 milijardi konvertibilnih maraka u BiH od vitalnog je značaja za realizaciju naših aktivnosti i izradu preporuka za poboljšanje poslovnog ambijenta, čime značajno doprinose ostvarivanju temeljne misije i vizije Vijeća stranih investitora - istaknuo je predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH.


Najavio je da će Vijeće ostati i dalje posvećeno svojoj misiji unaprjeđenja poslovnog okruženja i podrške investitorima. Uz podršku naših partnera i sponzora, nastavit će raditi na projektima i inicijativama koje će doprinijeti ekonomskom razvoju BiH. U posljednjem dijelu prošle godine radili smo intervju s Muidžom, kada smo pričali o poslovnoj situaciji u BiH, kao i činjenici da ova zemlja ima potencijala.


- Svi znamo koliko je politički i birokratski sustav u BiH kompliciran i često nestabilan, samim time svjedočimo takvom poslovnom okruženju kakvo imamo. Međutim, mnogo je kompanija koje su dokazale te i dalje dokazuju kako je BiH puna prilika i potencijala koji se uz dobru organizaciju poslovanja mogu ostvariti i dalje razvijati. Vjerujem u potencijale bh. gospodarstva kada su u pitanju nove ideje za razvoj, inovativnost i privlačenje stranih investicija. Jako je važno istaknuti i da mi u BiH imamo iznimno povoljan geografski položaj koji povezuje Istok i Zapad, što bi u dugoročnoj perspektivi moglo biti važno i korisno za našu ekonomiju - istaknuo je tada.


Prema nedavnim procjenama Centralne banke BiH (CB BiH), izravne strane investicije u prošloj su godini iznosile 1,7 milijardi KM, što je za 500 milijuna KM više u odnosu na 2022. godinu. Siniša Pepić, doktor ekonomske diplomacije, kazao je da taj porast u odnosu na prethodnu godinu predstavlja pozitivan trend, ali zahtijeva dublju analizu u kontekstu održivog ekonomskog rasta. U radu o temi “Izravne strane investicije u BiH kao pretpostavka ekonomskog razvoja” Alma Hurem zaključuje da se za izravne strane investicije može reći da predstavljaju važnu polugu tranzicijskih zemalja te važnu polugu rasta i razvoja ekonomija koje prolaze kroz procese tranzicije, poput BiH.


- Za BiH se može zaključiti da, uz to što je načinila neke značajne pomake u određenim segmentima, još uvijek nije stvorila povoljnu klimu za priljev stranih ulaganja koja mogu značajno doprinijeti ekonomskom rastu i razvoju ako se pravilno kanaliziraju. BiH, u svakom slučaju, mora imati jasnu viziju izravnih stranih ulaganja, što do sada nije bio slučaj - istaknuo je, među ostalim, u radu koji je predstavljen prije pet godina.


BiH je prirodni biser
U međuvremenu nam se svašta izdogađalo, globalni procesi itekako su utjecali i na situaciju u BiH. Koliko god napredujemo u nekim segmentima, toliko radimo i korake unatrag jer se politički ne možemo dogovoriti u ovoj zemlji. Da se dogodi neki konkretan dogovor i stvori povjerenje među narodima, BiH bi apsolutno bila zemlja u koju se isplati ulagati.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO