Skupina europskih financijskih tvrtki pokrenula sustav za mobilno plaćanje

Datum objave: 03.07.2024   Broj čitanja: 657
Europa do sad nije imala vlastiti zajednički sustav plaćanja.
Skupina europskih financijskih tvrtki pokrenula sustav za mobilno plaćanje

Skupina europskih banaka i financijsko-tehnoloških tvrtki objavila je u utorak da je trgovcima i potrošačima omogućila mobilno plaćanje sustavom wero, signaliziravši konkurenciju američkim kartičarskim i digitalnim divovima i financijsko-tehnološkim tvrtkama.

Trgovci koji koriste Computopovu platformu Paygate sada imaju pristup werou, objavila je Europska inicijativa za plaćanje (EPI).

Sustav je osmišljen po uzoru na švicarski Twint, a obuhvaća 14 europskih banaka, uključujući nizozemske ABN Amro i ING, francuske BNP Paribas, Societe Generale i Credit Agricole, Deutsche Bank.

Projekt podržavaju i tvrtke za obradu plaćanja Worldline i Nexi koje posluju i u Hrvatskoj.

Cilj je europskim trgovcima i potrošačima omogućiti međusobne novčane transfere i transakcije u maloprodaji digitalnim novčanikom koji bi trebao eliminirati posrednike u plaćanju i smanjiti troškove.


EPI želi konkurirati američkim financijskim divovima poput Mastercarda i Vise, te Googleovim i Appleovim aplikacijama i Paypalu, napominje novinska agencija dpa.

Uz transakcije, vizija za wero obuhvaća i usluge s dodanom vrijednošću, uz potencijalno uključivanje inovativnih opcija 'kupi odmah, plati kasnije' koje bi podržale banke, te provjeru digitalnog identiteta (e-ID) i integraciju programa maloprodajnih tvrtki za nagrađivanje 'lojalnosti', stoji na internetskoj stranici EPI-ja.

Wero će ojačati europski suverenitet u platnom prometu, ustvrdio je član upravnog odbora Njemačke udruge štedionica (DSGV) i predsjednik nadzornog odbora EPI-ja Joachim Schmalzl.

U Europi do sada nismo imali vlastiti zajednički sustav plaćanja, rekao je Schmalzl.

Čak i etablizirani sustavi poput njemačkog Girocarda i francuskog Cartea Bancaira obavljaju prekogranična plaćanja uz podršku kompanija izvan Europe, naglasio je.

Wero će dokinuti tu ovisnost održivo i na dulji rok i ponuditi europsku alternativu i time, između ostalog, zadržati dodanu vrijednost na području transakcija plaćanja u Europi, poručio je.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO