Mate Rimac predstavio robotaksi Verne

Datum objave: 26.06.2024   Broj čitanja: 914
Prva Verne usluga bit će pokrenuta u Zagrebu 2026.
Mate Rimac predstavio robotaksi Verne

Mate Rimac predstavio je u srijedu robotaksi nazvan Verne, prema slavnom piscu, koji bi trebao prvo početi voziti po Zagrebu 2026. godine, no predstavljanje je prošlo uz probleme jer se robotaksi oglušio na Rimčeve naredbe.

Projekt koji nosi ime Verne prema futurističkome francuskom piscu Julesu Verneu uz Matu Rimca predstavili su izvršni direktor Marko Pejković i glavni direktor dizajna Adriano Mudri.


Na predstavljanju projekta bili su i predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.


Robotaksiji će se prvo pojaviti na zagrebačkim ulicama. Planirano je da će početni broj vozila biti manji i da će se kretati po kraćim rutama. Iako su prvotno trebali biti u prometu već sljedeće godine, novi rok za početak usluge je 2026. godina.


Robotaksiji će se razlikovati od uobičajenih vozila jer neće imati vozača, upravljač niti papučice za vožnju. Vozila također neće imati retrovizore niti brisače stakla. U unutrašnjosti, korisnici će moći prilagoditi osvjetljenje, miris i glazbu prema vlastitim željama.


Osim što će biti prisutni u Zagrebu, robotaksiji su već privukli međunarodnu pažnju. Predstavnici iz Manchestera pokazali su veliki interes za ovaj projekt. Nakon Zagreba, robotaksiji će se uvesti u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i na Bliskom Istoku, a do sada je potpisano 11 ugovora s različitim gradovima, dok se pregovara s još 30.


Svaki grad koji bude imao robotaksije također će imati postrojenja za njihovo održavanje, uključujući čišćenje, punjenje i redovito održavanje. Cijeli sustav funkcionirat će putem aplikacije, omogućujući korisnicima jednostavno naručivanje vozila koje će ih prevesti na željenu lokaciju

 
FOTO: CROPIX

Mate Rimac predstavio robotaksi Verne
Mate Rimac predstavio robotaksi Verne
Mate Rimac predstavio robotaksi Verne
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • 28.06.2024 08:43 sati
    Moš mislit
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO