Sastanak stručnjaka oko nezapamćenog nestanka struje

Datum objave: 22.06.2024   Broj čitanja: 1233
Razmatrano je koji su to uzroci doveli do prekida u opskrbi električnom energijom u BiH, Crnoj Gori, dijelu Hrvatske i Albaniji.
Sastanak stručnjaka oko nezapamćenog nestanka struje


Nezavisni operator sistema Bosne i Hercegovine (NOS) održao je hitan sastanak s ukupno 40 stručnjaka povodom jučerašnjeg nestanka struje u BiH i zemljama regije.

Sastanku su sudjelovali Europska mreža operatora prenosnog sistema za električnu energiju, Regionalna grupa Kontinentalna Europa te ostali sudionici na kojima je NOS BiH predstavljen kao izravan sudionik u sanaciji incidenta.

Razmatrano je koji su to uzroci doveli do prekida u opskrbi električnom energijom u BiH, Crnoj Gori, dijelu Hrvatske i Albaniji.

"Velike promjene u tokovima, visoke temperature, ispad dalekovoda u Crnog Gori i Albaniji u krakom razmaku, prvi ispadi koji su bili u Crnog Gori i Albaniji (ponavljali su se i dan ranije) doveli su do jučerašnjeg prekida", priopćeno je iz NOS-a te dalje dodaju:

"Naponske neprilike u IT (nemogućnost smanjenja tokova na kablu) kaskadni ispadi... Prema prvim informacijama koordinatora SWISS Grid dogodio se naponski kolaps koji je bio neizbježan. Raspad je rezultirao prekid u napajanju električnom energijom u BiH, dijelu Hrvatske (Dalmacija), dijelu Crne Gore te skoro cijeloj Albaniji", priopćili su iz NOS-a.

Istaknuli su i najavili da sada slijedi detaljna istraga, obavještavanje regulatora, formiranje radnih grupa, prikupljanje podataka i svega onoga što bi moglo dovesti do toga da se otkriju detalji vezani za jučerašnji nestanak struje.

Idući sastanak o ovom pitanju bit će održan u ponedjeljak.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO