'Ajmo u Anđe u trgovinu', rečenica koja sjeća na ljepše dane grudskih školaraca

Datum objave: 22.06.2024   Broj čitanja: 4405
"Ajmo u Anđe u trgovinu." I sad nekako odjekuje ta rečenica s kraja onog milenija, izgovorena u učionici škole Ruđera Boškovića u Grudama.
'Ajmo u Anđe u trgovinu', rečenica koja sjeća na ljepše dane grudskih školaraca


Bilo je to vrijeme kad djeca iz osnovne nisu prelazila kilometre i imala 10 - 15 objekata u kojima će nešto pojesti ili popiti, nekako se znalo da su 2 - 3 objekta u blizini škole i nedoumica nije bilo. Išlo se jutrom ili u Zdravke ili u Anđe.

Anđa Kolobarić nas je napustila u četvrtak, 20. 6., i mnogi kad su vidjeli, prisjetili su se omiljene prodavačice i probudili sjećanja na ona vremena kad se naš svijet smirivao od rata, a kad se opet živjelo nekako skromnije, u usporedbi s današnjicom ljepše.

Za 5 kuna, kod Anđe se u ono vrijeme moglo i pojesti i popiti, a ako nekome i zafali koja kuna, Anđa bi progledala kroz prste i rekla "bit će drugi put", pa je u toj trgovini uvijek bila prijateljska atmosfera.

Iz ove perspektive, koliko pamćenje služi, tada je bilo manje trgovina u kojima se moglo nešto kupiti, više djece, a Anđa bi stigla svima napraviti sendvič, natočiti ili dodati sok, poslužiti nekim drugim artiklom i u sekundi bi svi sve imali i stigli pojesti do početka sata, a netko bi stigao odigrati i "partiju stolnog" za dvije kune. I nekako se išlo na povjerenje, kad se stvori prijateljstvo s Anđom, mogao si sam sebi uzeti artikl, ostaviti sitne na stolu i krenuti prema školi ili odmoriti se na Anđinoj terasi, ubrati joj koju jagodu koja je rasla ispred trgovine, odmoriti se u hladovini obiteljske trgovine.

U usporedbi s vremenima danas, bila su to bolja vremena, vremena kad se spontano pisalo uspomene, kad se poštivalo starije, a opet stvaralo prijateljstva. Možda se tada nije imalo puno, ali onih 5 kuna bilo je dovoljno za sve.

Danas na svakom koraku imamo trgovinu, artikala bezbroj, a sve prođe u takvoj dinamici da se ništa ne zapamti. I zato vremena, kad se išlo u trgovinu kod Anđe, zlata vrijede.

U uspomenama, Anđa nasmijana od uha do uha dočekat će svoje malene kupce.

Počivala u miru Božjem. Obitelji i prijateljima ekipa portala Grude.com upućuje iskrenu sućut. Ispraćaj drage nam pokojnice je ove subote u 18 sati u Grudama, na središnjem groblju Gomilice.


Osmrtnice Grude com - Anđa Kolobarić


Grude.com

'Ajmo u Anđe u trgovinu', rečenica koja sjeća na ljepše dane grudskih školaraca
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Boboška22.06.2024 22:53 sati
    Sve dobro rečeno pokoj joj duši !
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO