Pet slučajeva legionele na Rebru, dvije osobe u teškom stanju! Bakterija stigla iz vodovodnog sustava

Datum objave: 18.06.2024   Broj čitanja: 1289
Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu.
Pet slučajeva legionele na Rebru, dvije osobe u teškom stanju! Bakterija stigla iz vodovodnog sustava


Pet slučajeva legionele zabilježeno je na KBC-u Rebro, potvrđeno je za Jutarnji list, a dvije osobe su u teškom stanju. Nadležni su odmah krenuli u istragu otkud je potekla zaraza i otkriveno je kako se bakterija nalazila u vodovodnom sustavu.

- Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu. U ovom trenu je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici - kaže prof.dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu, dodavši kako je dvoje teško ozlijeđenih.

Inače, HZJZ legionarsku bolest definira kao tešku infekciju uzrokovanu bakterijom Legionella, a očituje se kao atipična upala pluća. Legionele se u prirodi nalaze u raznim vodama poput rijeka, jezera i blata, a opasnost nastaje kada uđu u vodene sustave koje je izgradio čovjek poput rashladnih tornjeva i velikih vodoopskrbnih sustava tople vode...

- Legionele se prenose udisanjem vodenog aerosola koji sadrži legionele ili aspiracijom vode ili leda (tekućina koja uđe u usta, umjesto u jednjak i dalje u želudac, uđe u dišni sustav, posebice u osjetljivih bolničkih pacijenata, koji imaju oslabljen refleks kašlja). Udisanje aerosola najčešće nastaje pri tuširanju, u bazenima s pjenom te širenjem aerosola iz rashladnih tornjeva velikih vodenih sustava. Aerosoli su sitne, oku nevidljive kapljice. Legionele se ne prenose se sa čovjeka na čovjeka, niti kućnim klimatizacijskim sustavima (split sustavi). Izuzetno je mala vjerojatnost zaražavanja preko prirodnih voda - piše.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO