Crkva u Bihaću bila među prvima u svijetu posvećena svetom Anti

Datum objave: 13.06.2024   Broj čitanja: 1341
S 36 godina, umire 13. lipnja 1231. godine, a već iduće godine tadašnji papa Grgur IX. proglasio ga je svetim.
Crkva u Bihaću bila među prvima u svijetu posvećena svetom Anti


Katolici diljem svijeta danas obilježavaju blagdan Svetog Ante, jednog od najštovanijih svetaca po kojem su nazvane brojne crkve i vjerske ustanove te po kojem su mnogi dobili imena.

Inače, Sveti Ante svetac je bolesne djece, zatvorenika, zaljubljenih, bračnih drugova, žena, putnika, potlačenih i siromašnih, a u narodu se smatra i pomoćnikom kod neplodnosti i porođaja te zaštitnikom od bolesti. Već 1266. godine posvećena mu je crkva u Bihaću koja je tada sagrađena, a i u drugim brojnim crkvama običaj je imati kip ili oltar sv. Ante.

Na sam blagdan Antunova blagoslivljaju se djeca i cvijeće, a posebice ljiljani koji se smatraju njegovim cvijetom.

Inače, Fernando Mertins de Bluhoes rodio se u Lisabonu 1195. godine, a već se u petnaestoj godini odlučio posvetiti se Bogu, a stupanjem u red franjevaca dobiva ime Antun. S obzirom na to da je umro u Padovi, po njoj je dobio i prezime te ga se danas prepoznaje kao Antuna Padovanskog.

Stupanjem u franjevce brzo je zadobio ljubav vjernika koji su ga slušali i koji su htjeli razgovarati s njim. Zbog svojih vještina 1222. godine sv. Franjo ga je imenovao učiteljem bogoslovije u Bologni, čime je Antun Padovanski postao prvi franjevac učitelj bogoslovije. Smrti sv. Franje 1226. godine, Antun postaje provincijal proširene bolonjske provincije u sjevernoj Italiji.

S 36 godina, umire 13. lipnja 1231. godine, a već iduće godine tadašnji papa Grgur IX. proglasio ga je svetim te se ubrzo nakon krenula graditi crkva u njegovo ime.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO