Divlja mrkva, jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu! Iznenadit ćete se ljekovitim svojstvima biljke koju često zaobilazimo

Datum objave: 08.06.2024   Broj čitanja: 1077
Od divlje se mrkve najčešće izrađuje med, a poznata je kao jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu.
Divlja mrkva, jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu! Iznenadit ćete se ljekovitim svojstvima biljke koju često zaobilazimo


Divlja mrkva još se od davnih dana koristi u narodnoj medicini, i to kao lijek za mnoge bolesti i tegobe. Za vas smo izdvojili najveće prednosti ove ljekovite biljke.

Divlja mrkva (lat. Daucus carota) višegodišnja je zeljasta biljka iz porodice štitarki. Široko je rasprostranjena, a najčešće je možemo pronaći na području Europe, Azije i sjeverne Afrike. Najbolje uspijeva na napuštenim zemljištima, poljima te pored nasipa.

Od divlje se mrkve najčešće izrađuje med, a poznata je kao jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu. U ljekovite svrhe koriste se svi dijelovi ove posebne biljke, odnosno mladi listovi, korijen i plodovi. No, koje su zapravo prednosti divlje mrkve?

Divlja mrkva bogata je ljekovitim vrijednostima kao što su vitamin A, vitamin B, eterično ulje te flavonoidi. Zahvaljujući spomenutim nutritivnim svojstvima koje sadrži, pomaže pri očuvanju zdravlja našeg organizma.

Istraživanja su pokazala da divlja mrkva pomaže kod probavnih smetnji, rješava probleme s glistama, organizmu daje potrebne vitamine, a djeluje i kao diuretik. S obzirom na to što nema agresivno djelovanje, posebno se koristi kao lijek kod novorođenčadi.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO