Sanira se šteta nakon nevremena na sjeveru i istoku Hrvatske

Datum objave: 05.06.2024   Broj čitanja: 1730
Sanira se i utvrđuje šteta nakon nevremena koje je prije dva dana poharalo sjever i istok Hrvatske.
Sanira se šteta nakon nevremena na sjeveru i istoku Hrvatske

Nevrijeme koje je poharalo dijelove zemlje ponovno je na koljena bacilo poljoprivrednike. Uništene su stotine hektara poljoprivrednih zemljišta, urod mnogih kultura, posebno na istoku i sjeveru Hrvatske bit će ravan nuli. Priroda je ponovno pokazala svoje neumoljivo, razorno lice pred kojim je čovjek nemoćan. Tko će i kako pomoći pogođenim poljoprivrednicima? Možemo li se i kako u budućnosti boriti da sačuvamo urod voća, povrća, žitarica? Čeka li nas nestašica poljoprivrednih proizvoda i hoće li njihove cijene rasti? O tome je govorio član upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić.


Rekao je kako je upitna proizvodnja hrane kraj ovih ekstrema koji jesu.


- Jedino što nas može spasiti je tehnologija. Nije znak bogatstva ako poljoprivrednik ima dobar traktor ili kombajn. Značajna sredstva trebat će se uložiti u tehnologiju i mehanizaciju da odgovorimo na vremenske uvjete, istaknuo je.


Povjerenstvo za procjenu šteta obilazi Općinu Rasinja u kojoj je u noći s ponedjeljka na utorak pala obilna kiša, a kako je u srijedu izjavio načelnik Općine Danimir Kolman oštećeno je 30-ak kuća pa je izgledno da će podnijeti zahtjev za proglašenje elementarne nepogode.


Načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman za Hinu je kazao kako je nevrijeme prouzročilo veliku materijalnu štetu, a već u utorak počela je sanacija dvorišta, kuća te raščišćavanje ulica koje su teško oštećene i prekrivene muljem. Ističe da je za nevremena u kratkom razdoblju palo 36 litara kiše po metru kvadratnom.


Gotovo je sigurno da ćemo Koprivničko-križevačkoj županiji podnijeti zahtjev za proglašenje elementarne nepogode, kazao je Kolman i dodao da je u naletu bujica stradala i razna mehanizacija.


Župan Darko Koren kaže da čim dođe zaključak povjerenstva na njegov stol i pokaže se da su zadovoljeni svi kriteriji za proglašenje elementarne nepogode, odmah će je proglasiti.


Šteta je doista golema pa sam stoga uvjeren da će povjerenstvo zaključiti da su zadovoljeni svi kriteriji za proglašenje elementarne nepogode, izjavio je Koren.


- Promjenjivi klimatski uvjeti doveli su do znatno većih količina oborina u prethodnom periodu, za razliku od zimskih i proljetnih mjeseci gdje smo imali sušu. Veće količine oborina mogu djelomično produžiti vegetaciju ozimih usjeva, ali isto tako mogu značajno dovesti do povećanja bolesti i štetnika nakon prestanka oborina. Zato uvijek poljoprivrednike upozoravamo neka na vrijeme pregledaju svoje usjeve i naročito trajne nasade i provedu zaštitu od bolesti koje se pojavljuju nakon klimatskih promjena, rekla je Mara Bogović, Savjetodavna služba pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.


Usjevi su u dobrom porastu.


- Tikva, kukuruz, svi proljetni usjevi koji su posijani. Naravno, nakon velike količine oborina bit će značajno veći porast korova, o čemu se također treba voditi briga, ali za sada se usjevi dobro drže, rekla je Bogović i dodala:


- Što se tiče ozimih usjeva, ječam je već bio u voštanoj zriobi. Očekivali smo značajno raniju žetvu, što će se vjerojatno i dogoditi ako nastupe topli dani.


Monografija Varaždinska heljda bit će predstavljena 6. lipnja u 11 sati u zgradi Varaždinske županije.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO