Odlazak legendarnog bh. glumca! U 61. godini preminuo Haris Burina

Datum objave: 05.06.2024   Broj čitanja: 2341
Već tijekomu studija ostvaruje neke od zapaženih uloga u teatru i na filmu: "Audicija", "Tetovirano pozorište", "Otac na službenom putu", "Kuduz".
Odlazak legendarnog bh. glumca! U 61. godini preminuo Haris Burina


Bosanskohercegovački glumac Haris Burina (61) preminuo je u Zenici. Burina je preminuo protekle noći u Kantonalnoj bolnici Zenica, potvrđeno je za Klix.ba. Ranije mu je dijagnosticiran karcinom.

Rođen je 2. veljače 1963. u Zenici. Godine 1982. upisao se na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za glumu, kao dio druge generacije. Već tijekomu studija ostvaruje neke od zapaženih uloga u teatru i na filmu: "Audicija", "Tetovirano pozorište", "Otac na službenom putu", "Kuduz".

Nekoliko godina živio je u Francuskoj, te osnovao kazalište "La Fenêtre" ("Prozor"), u kojem je nastala i njegova predstava "Ptice Sarajeva". Nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu nastavlja rad u kazalištu, filmu i na televiziji.

Zapažene su njegove uloge u filmovima "Go West" u režiji Ahmeda Imamovića i "Nafaka" redatelja Jasmina Durakovića. Godine 2010. oženio je glumicu Uranelu Agić s kojom se rastavio 2020.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO