Ulaganje u kripto - Vodič za početnike

Datum objave: 23.05.2024   Broj čitanja: 1142
U svijetu financija koji se neprestano razvija malo je fenomena zaokupilo maštu i zaintrigiralo ulagače kao što su to učinile kriptovalute.
Ulaganje u kripto - Vodič za početnike


Njihova pojava nosi sa sobom potencijal za redistribuciju moći, omogućujući pojedincima veću kontrolu nad vlastitim financijama. No, ulazak u svijet kripta može biti veliki izazov, posebno za početnike. Zato ćemo vam u ovom kratkom vodiču otkriti osnove ulaganja u kriptovalute te donijeti korisne savjete za uspješno trgovanje.

Upoznajte se s načinom na koji funkcioniraju kriptovalute

Bitcoin je najpoznatija kriptovaluta, ali postoje i mnoge druge koje možete kupiti. U nastavku donosimo njihove najvažnije karakteristike:

Kriptovalute funkcioniraju po principu blockchain tehnologije glavne knjige. To su javne baze podataka koje se koriste za praćenje transakcija koje se ne mogu mijenjati nakon što se u postojeći lanac doda nova informacija (blok). Ova transparentnost i trajnost zaslužna je sprječavanje umnažanja kriptovaluta, izmjena ili manipulacija.

Ljudi i tvrtke širom svijeta koriste svoja računala kako bi pokrenuli blockchain i zauzvrat bili nagrađeni. Ne postoji središnje tijelo poput banke, tvrtke ili vlade koje kontrolira ono što se događa.

Iako su kriptovalute relativno nove, a propisi prilično nejasni, državne i savezne agencije pokazale su da ih mogu i da ih žele regulirati. Ali to ne znači da ste zaštićeni ili da biste trebali vjerovati svemu što pročitate na internetu.

Zašto ulagati u kriptovalute?

Ulaganje u kriptovalute donosi veću kontrolu nad financijama putem decentraliziranog sustava te obećava visoke povrate zbog tržišne volatilnosti i fluktuacije kripto cijene. Također, kriptovalute mogu poslužiti kao zaštita od inflacije posebno u nestabilnim gospodarskim okruženjima. 

Kako početi ulagati u kripto?

Ako želite započeti ulaganje u kriptovalute, morate najprije otvoriti račun kod brokera. Brokeri imaju platforme za internetsko trgovanje koje ulagačima omogućuju kupnju i prodaju kriptovaluta od 0-24, sedam dana u tjednu.

Važno je da imate razvijen širi plan ulaganja prije nego što u kritp trgovanje uložite stvarna sredstva. Također, pobrinite se da temeljito istražite odabranu kripto valutu prije ulaganja. S obzirom na nestabilnu prirodu kripto tržišta, ključno je da ulagači ulažu samo kapital koji su spremni izgubiti ako vrijednost kripta padne.

Rizici investiranja u kriptovalute

Sva imovina je osjetljiva na tržišni rizik, ali ulagači u kriptovalute trebali bi biti svjesni koliko ekstremne mogu biti fluktuacije cijena. Osim toga, u online okruženju česti su hakerski napadi pa valja biti oprezan. Na kraju tehnološki napredak može postojeće kriptovalute učiniti zastarjelima. Za zaradu na kriptovalutama potrebna je, dakle, temeljita analiza i uspješno upravljanje rizikom.

Uobičajeni kripto mitovi

U nastavku koji slijedi navodimo aktualne kripto mitove o kojima treba dvaput razmisliti:

Kriptovalute nisu sigurne: bez obzira na to što kriptovalute uglavnom nisu regulirana, tehnologija blockchaina uključujući čini kriptoimovinu nevjerojatno sigurnom, sve dok korisnici poduzimaju potrebne mjere opreza.

Kriptovalute se koriste za nedopuštene aktivnosti: anonimnost vezana za kriptovalute pridonosi njihovoj većoj decentralizaciji, ali se bilježe i pohranjuju na blockchainu.

Kriptovalute nemaju vrijednost: zbog pametnih ugovora i drugih decentraliziranih aplikacija kriptoimovina može potencijalno revolucionirati sustav financija.

Kriptovalute su loše za okoliš: neke kriptovalute koriste protokol Proof of Work (PoW), koji troši značajnu količinu energije. No dostupni su i energetski učinkovitije alternative, kao što je Proof of Stake (PoS).

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO