Rekordna inflacija natjerala Britance na štednju

Datum objave: 17.05.2024   Broj čitanja: 1997
Rekordan rast troškova života pretvorio je Ujedinjeno Kraljevstvo iz nacije potrošača u naciju štediša, pokazuje istraživanje.
Rekordna inflacija natjerala Britance na štednju

- Burno razdoblje promjena cijena promijenilo je odnos domaćinstava prema svom novcu, pa je potrošnja smanjena više od pada prihoda, objavila je zaklada Resolution rezultate svoje studije, prenosi HRT.


Izgleda da će podaci objavljeni sljedeći tjedan pokazati da se inflacija vraća blizu ciljane razine od dva posto, nakon trogodišnjeg visokog rasta zbog kojega su kućanstva manje trošila i više štedjela, objavila je zaklada.


Kako se očekuje da će prema indeksu potrošačkih cijena (CPI) inflacija u travnju biti blizu ciljane razine središnje Bank of England, zaklada je istraživala kako je inflacijski pritisak utjecao na životni standard, ponašanje potrošača i financije.


CPI je u listopadu 2022. godine dosegnuo visoku razinu od 11,1 posto, a od ožujka 2021. su cijene ukupno porasle za 22 posto. U 12 mjeseci do ožujka 2024. godine CPI je porastao za 3,2 posto, što je ispod 3,4-postotnog povećanja u jednakom razdoblju do veljače.


Desetgodišnja inflacija skupila se u tri godine

Ujedinjeno Kraljevstvo je "normalnu" inflaciju koja bi trajala dulje od desetljeća pregrmjelo u samo tri godine.


Troškovi osnovnih potrepština porasli su posebno brzo pa su se siromašnija kućanstva našla u središtu krize jer im veći udio zarade odlazi upravo na te troškove, kažu autori istraživanja. Kućanstva su općenito naglo smanjila potrošnju tijekom krize troškova života.


Nagli porast inflacije smanjio je vrijednost zarade. Već je neposredno prije pandemije koronavirusa u četvrtom tromjesečju 2019. godine stvarni raspoloživi dohodak kućanstva po osobi pao za 1,1 posto (ili 280 funti, odnosno 354 dolara godišnje), ali je stvarna potrošnja po osobi pala mnogo više, za 4,7 posto ili 1200 funti godišnje.


U posljednja tri mjeseca 2023. obitelji su uštedjele šest posto svojih raspoloživih prihoda, što je najveća stopa izvan pandemije u razdoblju duljem od 30 godina, prema istraživanju.


- Iako je sigurno dobra vijest da se ukupna stopa inflacije normalizira, ipak smo doživjeli veliki inflacijski šok, najveći u najmanje dvije generacije, kažu istraživači.


Dodaju da će velike promjene ukupnih cijena i još veće promjene u relativnim cijenama energije i hrane i dalje pratiti građane UK-a.


- To znači da sada trebamo trošiti više na osnovne potrepštine ili trošiti ukupno manje nego ranije. Tako je burno razdoblje promjena cijena preoblikovalo naš životni standard, zaključuju.


Iako se inflacija konačno vraća na ciljanu razinu, učinak nedavnog inflacijskog šoka još dugo će bacati sjenu, dodaju autori.


Kriza nas je iz nacije potrošača pretvorio u naciju štediša. Potrošnja na kreditnim karticama pala je za 13 posto, a obitelji godišnje uštede oko 54 milijarde funti više nego što smo očekivali, navodi se u studiji.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO