Beba ostavljena u kanti za otpad stabilno, policija istražuje slučaj

Datum objave: 14.05.2024   Broj čitanja: 736
Sinoć je u kontejneru pronađeno novorođenče.
Beba ostavljena u kanti za otpad stabilno, policija istražuje slučaj

Kako neslužbeno doznaje HRT, policija je na teren izašla oko 23 sata nakon dojave dvojice mladića koji su se vraćali kući s treninga i čuli plač djeteta. Oko ponoći dijete je prevezeno u bolnicu Sveti Duh.


- Dijete je po primitku na odjel bilo pothlađeno i životno ugroženo, ali svim medicinskim postupcima našeg neonatološkog tima dobio se relativno brzo povoljan klinički odgovor i dijete je sada stabilno. Vanjskim detaljnim pregledom nismo pronašli znakove ozljeda kod djeteta, rekla je za HTV Rebeka Ribičić, pedijatrica, voditeljica Odjela neonatologije KB-a Sveti Duh.


- Dijete plače, ružičast je, dobre je motorike, počeli smo ga hraniti, živahan je, urednog ultrazvuka mozga, zasad smo s njim jako zadovoljni, dodala je.


Dječak je u jedinici intenzivnog liječenja radi opservacije.


- Radi se o dječaku porođajne mase 2230 grama, a koliko je staro, teško je procijeniti. Gestacijski je star otprilike 38 tjedana, a u trenutku pronalaženja je mogao biti star vrlo malo, možda sat vremena, maksimalno dva, sudeći po kliničkom stanju kad je dovezen u bolnicu, rekla je voditeljica neonatologije.


Na dječaku nisu pronađeni znaci vanjskih ozljeda, a krv koja je bila na djetetu, majčina je krv od porođaja.


S dječakom se postupa kao i sa svakim drugim novorođenčetom, uz pojačane mjere opreza jer se ipak radi o specifičnim uvjetima početka života.


- Uključene su sve službe bolnice i Centar za socijalnu skrb. Dok se sve ne riješi, dijete ostaje kod nas na zbrinjavanju i praćenju, kazala je dr. Ribičić.


Mediji navode da je novorođenče bilo umotano u deku i bačeno u kontejner. U medijima navode da je na mjestu gdje je pronađeno novorođenče bilo i 15-godišnje dijete, no policija je to opovrgnula.

 

Policija pronalazak novorođenčeta karakterizira kao teško ubojstvo u pokušaju


Zagrebačka policija nastavlja kriminalističko istraživanje vezao za pronalazak novorođenča u kanti za smeće u Zaprešiću, policija taj događaj kvalificira kao pokušaj teškog ubojstva, rekla je glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Marija Goatti.


- Budući da se radi o novorođenču koje pripada ranjivoj skupini s obzirom na svoju dob, policija sumnja na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju', kaže Goatti dodajući kako je cilj policije utvrditi sve okolnosti događaja, kao i identitet roditelja novorođenčeta.


Goatti je istaknula da je kriminalističko istraživanje sada u osjetljivoj fazi budući da policija prikuplja sve relevantne informacije i gleda u kojem smjeru vodi njezina sumnja. Pozvala je građane da se, ako imaju informacije o okolnostima događaja, obrate policiji na broj 192.


Govoreći o pronalasku djeteta, Goatti je istaknula kako su novorođenče pronašli 17-godišnjak i 18-godišnjak koji su se vraćali s treninga te da su mu svojom brzom i kvalitetnom reakcijom spasili život.


Ustvrdila je kako je PUZ stopostotno učinkovit kada su u pitanju kaznena djela ubojstava i teških ubojstava.


- I u ovom slučaju naša profesionalnost ide u smjeru traženja uzroka i okolnosti pod kojima se zbio događaj i tko je sve u njemu sudjelovao, napominje Goatti.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO