Rusi šire bojište, Ukrajinci pozivaju stanovnike da ostanu mirni

Datum objave: 12.05.2024   Broj čitanja: 1669
Vološin je pozvao stanovnike da ostanu mirni, rekavši da Rusija provodi informacijsku kampanju kako bi raširila paniku pored svog vojnog napada.
Rusi šire bojište, Ukrajinci pozivaju stanovnike da ostanu mirni


Neposredno prije nego što je Rusija objavila da su njene snage zauzele još četiri sela u Harkivskoj oblasti, glavni zapovjednik ukrajinske vojske, general Oleksandr Sirski javio se na Telegramu i komentirao situaciji na sjeveroistoku Ukrajine, gdje su Rusi u petak pokrenuli kopnenu ofenzivu.

Sirski je objavio da ukrajinske snage čine sve što mogu kako bi obuzdale ruski napad, ali je priznao da se to pokazuje izazovnim.

“Jedinice Oružanih snaga vode žestoke obrambene bitke, pokušaji ruskih osvajača da probiju našu obranu su zaustavljeni”, rekao je, pa dodao: "Situacija je teška, ali naše snage čine sve kako bi zadržale obrambene linije i položaje i nanijele štetu neprijatelju."

Ukrajinski dužnosnici nisu komentirali izvješća iz Rusije u kojima se tvrdi da su danas zauzeli još četiri sela.

"Neprijatelj djeluje na dvije fronte... Pokušavaju proširiti bojište", rekao je glasnogovornik vojske Nazar Vološin na ukrajinskoj televiziji. Kazao je da su glavni fokus ruskog napada mjesta Vovčansk i Lipci.

Lipci su udaljeni oko 20 kilometara od okolice Harkiva, drugog najvećeg ukrajinskog grada. Ruske snage su 2022. došle do njegovog predgrađa prije nego što su odbačene do granice. Vološin je pozvao stanovnike da ostanu mirni, rekavši da Rusija provodi informacijsku kampanju kako bi raširila paniku pored svog vojnog napada.

"Stanovništvo bi trebalo ostati mirno... Obrambene snage drže liniju, situacija je pod kontrolom", poručio je glasnogovornik.

Vrhovni ukrajinski zapovjednik Oleksandr Sirski kaže da je ukrajinska vojska svjesna ruskih planova i fleksibilno odgovara na sve njihove operacije. Za situaciju u Harkivskoj oblasti kaže da je "značajno pogoršana".

"Svjesni smo planova neprijatelja i možemo fleksibilno odgovoriti na sve njegove akcije. Za jačanje obrane provode se sve potrebne mjere, a odluke, uključujući i kadrovske, donose se brzo.

Ovaj tjedan se situacija u Harkovskoj oblasti znatno pogoršala. Trenutačno se vode bitke duž granice s Rusijom. Situacija je zahtjevna, ali obrambene snage čine sve što mogu kako bi zadržale obrambene crte i položaje, što je rezultiralo porazom protivnika", rekao je.

Prema Sirskom, žestoki okršaji se nastavljaju na Kupijanskoj, Siverskoj, Limanskoj i Pokrovskoj fronti, a situacija se izuzetno brzo mijenja.

Na Kramatorskoj fronti Rusi ne prestaju s pokušajima osvajanja Časiv Jara i nastavljaju ofenzivne operacije istočno od grada. Pokušavaju vratiti izgubljeno tlo blizu Kliščivke, ali ne uspijevaju.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO