Održan simpozij o novim farmaceutskim trendovima

Datum objave: 11.05.2024   Broj čitanja: 1674
Ovogodišnji simpozij i obljetnica fakulteta obilježeni su brojnim događajima.
Održan simpozij o novim farmaceutskim trendovima

U ispunjenom amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održan je simpozij Ljekarnički pristup novim farmaceutskim trendovima u sklopu manifestacije 4. Mostarski farmaceutski dani i 13. obljetnice postojanja Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

 

Svečanosti otvaranja prisustvovali su dekan Farmaceutskog fakulteta, prof. dr. sc. Ivica Brizić koji je pozdravio nazočne i predstavio nove studije fakulteta – preddiplomski studij kozmetologije i preddiplomski studij laboratorijske medicine.


Nazočnima se obratio i prim. Marin Crnogorac, mr. ph., predsjednik Komore magistara farmacije FBiH, koji je naglasio tradicionalno dobre odnose između ove dvije ustanove i naglasio nove uloge Komore koja sponzorira školarine najboljih studenata fakulteta.

Ovogodišnji simpozij i obljetnica fakulteta obilježeni su brojnim događajima. Prvenstveno se radi o promociji novog udžbenika Farmaceutskog fakulteta pod nazivom Farmaceutska kemija 2. Ovaj udžbenik plod je dugoročnog rada nastavnog osoblja farmaceutskih fakulteta u Mostaru i Sarajevu, i to: prof. dr. sc. Davorke Završnik, prof. dr. sc. Ivice Brizića, doc. dr. sc. Martina Kondže i doc. dr. sc. Ivone Ivančić.

Farmaceutska kemija je znanstvena disciplina unutar farmaceutskih znanosti koja se bavi proučavanjem biološki aktivnih spojeva, njihove sinteze, strukture, svojstava i djelovanja s ciljem razvoja lijekova. Ova farmaceutska disciplina istražuje kako određeni agensi reagiraju s biološkim sustavima i kako se te tvari mogu modificirati kako bi se poboljšala njihova učinkovitost, sigurnost i farmakokinetička svojstva.

 
 
poster
 
 
 
 
 
 

Farmaceutska kemija uključuje proučavanje različitih klasa spojeva prirodnog ili sintetskog porijekla, poput aromatskih spojeva, heterocikličkih spojeva, peptida i proteina, te razumijevanje njihovih mehanizama djelovanja u organizmu. Također obuhvaća istraživanje načina na koje se lijekovi metaboliziraju, distribuiraju i izlučuju iz tijela. Radi se o sveobuhvatnom štivu koje do sada nije obrađeno u vidu udžbenika na našim prostorima, stoga zaslužuje pažnju i izvan krugova biomedicine. Nakon upriličene ceremonije prezentacije udžbenika, koju su kao promotori uveličali prof. dr. sc. Miroslav Šober i prof. dr. sc. Selma Špirtović-Halilović, redoviti profesori Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, održan je simpozij o novim farmaceutskim trendovima.

Održan simpozij o novim farmaceutskim trendovima
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO