Porast stranih ulaganja u BiH, najveći investitori Hrvatska, Ninozemska i Rusija

Datum objave: 10.05.2024   Broj čitanja: 1391
U prvih devet mjeseci 2023. godine najviše investicija zabilježeno je iz Rusije, potom Ninozemske i Hrvatske.
Porast stranih ulaganja u BiH, najveći investitori Hrvatska, Ninozemska i Rusija

Izravne strane investicije u prošloj godini, prema procjenama Centralne banke BiH, iznosile su 1,7 milijardi KM.


Ipak, ovo su još uvijek procjene, a službeni rezultati o točnom iznosu stranih investicija u BiH za cijelu 2023. godinu znat će najkasnije sredinom kolovoza, piše BiznisInfo.

 

– Za potrebe platnog bilansa Bosne i Hercegovine, procijenjene su iztravne strane investicije za 2023. godinu u iznosu od 1,7 milijardi KM, a konačni službeni podaci bit će objavljeni na web stranici Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) nakon završetka godišnjeg istraživanja za 2023. godinu, najkasnije do 15. kolovoza 2024. godine – kazali su iz Centralne banke BiH.


Prema njihovim navodima, CBBiH trenutno raspolaže podacima za devet mjeseci 2023. godine, a prema tim podacima, izravne investicije u BiH iznosile su 1,44 milijardi KM.

U pogledu tijekova izravnih investicija, u prvih devet mjeseci 2023. godine najviše investicija zabilježeno je iz Rusije, potom Ninozemske i Hrvatske.

U odnosu na isto razdobolje 2022. godine (siječanj - rujan 2022.), tijekovi izravnih stranih investicija su veći za 278,8 milijuna KM.

 
 
poster
 
 
 
 
 
 

Najviše izravnih stranih investicija u devet mjeseci 2023. godine, bilo je u financijske uslužne djelatnosti, zatim proizvodnju koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, te proizvodnju i opskrbu električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija.


U pogledu stanja izravnih investicija u BiH, zaključno sa 31.12.2022. godine najviše investicija zabilježeno je iz Austrije, Hrvatske i Srbije.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO