Rusi blizu ostvarenja cilja

Datum objave: 02.05.2024   Broj čitanja: 2557
Rusija je bacila ogromne resurse na slabu ukrajinsku obranu preko istočnih linija fronta, gurajući se prema tri ključne točke.
Rusi blizu ostvarenja cilja


Ruske snage iskoristile su "topničku sušu" koja je drastično umanjila sposobnosti ukrajinske obrane od prosinca kako bi napredovale na istočnoj bojišnici blizu Avdijivke, postigavši najveći napredak od prvih mjeseci rata. Napredak ruskih snaga potaknuo je upozorenja visokih ukrajinskih vojnih dužnosnika o mogućoj prijetnji opskrbnim linijama i logističkim središtima na istoku, koji su sada opasno blizu dometa nadmoćne ruske vatrene moći.

Veliko napredovanje uoči očekivane ruske ofenzive

Mračne vijesti o napretku dolaze uoči očekivane ruske ofenzive krajem svibnja, koja bi mogla ugroziti ukrajinske snage u istočnoj regiji Donjecka i teško izvojevane, iako skromne, uspjehe prema okupiranom lučkom gradu Mariupolju.

Rusija je bacila ogromne resurse na slabu ukrajinsku obranu preko istočnih linija fronta, gurajući se prema tri ključne točke: vitalnom vojnom središtu Pokrovsku zapadno od Avdijivke te lokacijama na strateškim uzvisinama, kao što su Časiv Jar blizu Bahmuta i Kurakova na jugoistoku.

Rusi nisu stali na Avdijivki, odmah su krenuli dalje

17. veljače Ukrajina je objavila da se povukla iz Avdijivke, istočnog grada za koji borbe vode cijelo desetljeće. Rusija je, prema dostupnim informacijama, žrtovala tisuće vojnika kako bi ga zauzela. No, napredovanje ruskih snaga nije stalo na Avdijivki.

Tijekom sljedećih 10 tjedana, kao što pokazuje analiza ukrajinske promatračke skupine DeepStateMap, ruske su snage polako zauzimale selo za selom zapadno od grada, iskoristivši neuspjeh Kijeva da izgradi utvrde, ali i nevoljkost da javno iznese razmjere svojih teritorijalnih gubitaka u tom području, prenosi Index.

Najveći ruski napredak od prodora kod Severodonjecka prije gotovo dvije godine

Tek je u nedjelju vrhovni ukrajinski vojni zapovjednik, Oleksandr Sirskji, priznao pad niza sela za koje su njegovi podređeni danima inzistirali da se za njih još uvijek vode borbe. To je potvrdilo je da su ruske snage u nešto više od dva mjeseca postigle najveći i najbrži napredak od prodora kod Severodonjecka u srpnju 2022.

Ukrajinsko oklijevanje da prizna te gubitke dovelo je do javnih kritika nekih proukrajinskih vojnih blogera i analitičara. DeepStateMap, koji svakodnevno ažurira situaciju na prvoj crti bojišnice, pokazao je značajne gubitke u blizini Avdikivke. Jedan od osnivača grupe, Ruslan Mikula, rekao je za CNN da su progovorili jer su smatrali da vojni "glasnogovornik ima priliku provjeriti stvarnu situaciju, ali on i dalje daje neistinite informacije i to potkopava naš kredibilitet."

Ukrajinci su sada posebno ranjivi

Mikula je rekao da je rusko napredovanje blizu Očeretinea, sela koje je Rusija zauzela proteklih tjedana zapadno od Avdijivke, "zasad taktički uspjeh", ali bi "mogao postati strateški". "U trenutnoj situaciji bit će vrlo teško zaustaviti neprijatelja jer se probija tamo gdje obrana nije obraćala dovoljno pozornosti", rekao je.

Rekao je da postoji nedostatak obrambenih utvrda duž Avdijivke na "cijelom lijevom boku" - što bi zapravo značilo da su otvorene ravnice sada ranjive gotovo do ključne autoceste koja vodi do strateškog ukrajinskog središta Pokrovsk.

U posljednjem priopćenju ukrajinskog glavnog stožera stoji da njihove snage brane niz sela mnogo bliže Pokrovsku nego što su priznavali ranije.

Zelenski traži hitnu dostavu zapadne pomoći

Predsjednik Volodimir Zelenski je prekjučer u obraćanju zahtijevao "značajno ubrzanje zapadne opskrbe kako bi se značajno ojačale sposobnosti naših vojnika". Rekao je da je obrani Kijeva potrebna "snaga koja se mora dokazati u smjeru Pokrovska", zajedno s drugim opasnim linijama bojišnice na jugu kod Kurakova, ali i na sjeveroistoku u blizini Kupjanska.

Daljnje rusko napredovanje prema Kurakovu na jugoistočnom dijelu te linije bojišnice moglo bi ugroziti uspjehe koje je Ukrajina postigla tijekom ljetne protuofenzive. Na sjeveru, Rusija redovito bombardira drugi po veličini grad u Ukrajini, Harkiv, ali također snažno gura duž bojišnice u blizini Kupjanska, kako bi ponovno zauzela teritorij koji je Ukrajina oslobodila u munjevitoj protuofenzivi u kasno ljeto 2022.

Pad Časiv Jara stvorio bi velik problem

Ukrajinski dužnosnici također su javno upozorili na mogućnost pada Časiv Jara, malog grada u blizini grada Bakmuta, koje su Rusi prvo brutalno razorili, a potom osvojili prošlog svibnja.

Časiv Jar nalazi se na uzvisini, a potpukovnik Nazar Vološin, glasnogovornik lokalnog ukrajinskog zapovjedništva, rekao je prekjučer na ukrajinskoj televiziji da ruske snage namjeravaju probiti duž kanala blizu njega i zauzeti ga kako bi stekle stratešku prednost nad vojno važnom obližnjim ukrajinskim gradovima.

"Za njih je jako važno da zauzmu Časiv Jar prije nego što dobijemo inozemnu pomoć, odnosno prije nego što se prekine aktualni manjak streljiva", rekao je Vološinza ukrajinsku televiziju. "Ako neprijatelj zauzme dominantne uzvisine i okupatori se tamo učvrste, bit će to veliki problem za nas, jer će se Kostjantinivka, Kramatorsk, Slovjansk i Družkivka odmah naći na udaru", zaključio je, prenosi Index.

Ruski clj osvajanja Donjecka je sve bliži realizaciji

Ako bi se ta četiri grada, koja se nalaze uz istu autocestu, našla pod ozbiljnom prijetnjom, ruski cilj kontrole nad cijelom regijom Donjecka bio bi mnogo bliže ostvarenju.

Jurij Fedorenko, zapovjednik satnije bespilotnih letjelica Achilles pri 92. zasebnoj jurišnoj brigadi u tom području, rekao je da su sljedeća dva mjeseca označila "prozor mogućnosti" za ruske snage. Rekao je da su ruske snage shvatile da će Ukrajina uskoro "imati potrebna sredstva protuzračne obrane i potreban raspon streljiva koncentriranog na prvoj crti bojišnice, što će onemogućiti neprijatelju izvršavanje zadaća intenzitetom koji ima sada."

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO