BiH i Srbija bi mogle ponovno uspostaviti putnički željeznički promet

Datum objave: 29.04.2024   Broj čitanja: 2470
Vijeće ministara BiH usvojilo nacrt sporazuma između BiH i Republike Srbije o zajedničkoj rekonstrukciji i modernizaciji pruge..
BiH i Srbija bi mogle ponovno uspostaviti putnički željeznički promet

Nakon što je na prijedlog državnog ministra prometa i veza Edina Forte Vijeće ministara BiH usvojilo nacrt sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o zajedničkoj rekonstrukciji i modernizaciji pruge Doboj – Tuzla – Zvornik – Loznica – Šabac – Ruma, stanovnici Tuzlanske županije nadaju se kako će se realiziranjem tog projekta vratiti putnički željeznički promet. Gospodarstvenici očekuju elektrifikaciju pruge radi brže razmjene roba, navodi BHRT u svojem prilogu.

 

Obnova željeznice na ovoj dionici od iznimnog je značaja za cijelu državu. Ovakva situacija mogla bi se promijeniti realizacijom sporazuma između BiH i Srbije o zajedničkoj rekonstrukciji i modernizaciji pruge Doboj – Tuzla – Zvornik – Loznica – Šabac – Ruma.


- Ovaj projekt elektrifikacije omogućio bi i prometovanje putničkih vlakova s garniturama prilagođenim elektrosustavu vuče, čime bi se ostvarila povezanost Tuzle s drugim regionalnim centrima u Bosni i Hercegovini i s Republikom Srbijom - priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine. - To su svakako i planovi Željeznice Republike Srpske za buduće razdoblje. Rekonstrukcijom i modernizacijom planirane dionice pruge stvaraju se uvjeti za uspostavljanje putničkog prometa - kazala je Aleksandra Simić, referentica za odnose s javnošću Željeznica Republike Srpske.


- Sve što uvozimo sirovina za našu proizvodnju ide od luke Ploče prema Tuzli i taj dio pruge je elektrificiran, osim ovog dijela od Doboja do Zvornika te će sada elektrifikacija i modernizacija tog kolosijeka mnogo značiti i zbog izvoza koji imamo u Republiku Srbiju - naveo je Nedret Kikanović, direktor Županijske gospodarske komore Tuzla.

 

Edin Forto, ministar prometa i veza BiH, kaže da se ovim sporazumom, ako ga Predsjedništvo BiH potvrdi, otvara mogućnost da se sa Srbijom nastupi prema europskim fondovima, prema bespovratnim sredstvima koja mogu pomoći da se ovi suštinski skupi projekte i izvedu.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO