U FBiH se uvodi neradna nedjelja

Datum objave: 23.04.2024   Broj čitanja: 2059
Ovaj propis, u obliku nacrta, uvodi neradnu nedjelju kao pravilo u radu maloprodajnih objekata.
U FBiH se uvodi neradna nedjelja

Nakon usvajanja novog zakona o unutarnjoj trgovini u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, Federalni ministar trgovine Amir Hasičević izjavio je da ovaj propis, u obliku nacrta, uvodi neradnu nedjelju kao pravilo u radu maloprodajnih objekata.

”Također smo definirali radno vrijeme maloprodajnih objekata, kao i neke iznimke. Regulirali smo pitanje formiranja i prikazivanja cijena”, istaknuo je Hasičević.


Postignuta sinergija

Pri izradi teksta zakona postignuta je sinergija s Udruženjem potrošača, sindikatima i poslodavcima, formirajući dobar tim s kojim će se moći odgovoriti na sve buduće izazove koje tržište nosi.

Naime, u praksi su se primjenjivala različita rješenja u vezi s određivanjem i rasporedom radnog vremena nedjeljom, koja su županije, gradovi i općine donosili svojim uredbama.

To je rezultiralo različitim tretmanom rada nedjeljom i kompliciralo je poslovanje trgovačkih poduzeća koja djeluju na cijelom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine.

Važeći Zakon o unutarnjoj trgovini ne prepoznaje neradnu nedjelju kao pravilo u radu maloprodajnih objekata.

Novi zakon

Stoga novi zakon propisuje da “radno vrijeme maloprodajnih objekata određuje trgovac od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju od 90 sati tjedno, da su maloprodajni objekti zatvoreni nedjeljom i na blagdane.

Da Vlada FBiH ili nadležno Ministarstvo rada i socijalne politike, svojom odlukom ili uredbom, određuje koji su blagdani neradni u FBiH, te se odlukom može odrediti koji su maloprodajni objekti obvezni raditi za vrijeme blagdana.”

Novine koje donosi zakon o unutarnjoj trgovini uključuju:

  • preciznije objašnjenje pojma trgovca i trgovačkih djelatnosti, kao i drugih subjekata koji, pod određenim uvjetima, mogu obavljati trgovačke djelatnosti (fizičke osobe, udruge građana, poljoprivrednici);
  • određivanje radnog vremena maloprodajnih objekata;
  • daljnje uređenje postupanja i obveza trgovaca u obavljanju trgovačkih djelatnosti.


Također, zakon na sveobuhvatan način regulira pitanja koja su važna za potrošače, poput odobravanja popusta ili prodaje po sniženim cijenama.


Zakon također detaljno regulira internet prodaju, uzimajući u obzir njezin sve veći udio u ukupnom maloprodajnom prometu.

Neregulirano stanje

Razvojem internetske prodaje javljaju se određene devijacije zbog pravno nereguliranog stanja u području elektroničkog poslovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine i nepreciznih pravnih rješenja koja minimalno reguliraju to područje.

Stoga je bilo potrebno predvidjeti adekvatne mehanizme za sankcioniranje takvog ponašanja.

Stupanjem na snagu ovog zakona, Vlada će osnovati Vijeće za razvoj trgovine Federacije Bosne i Hercegovine kao savjetodavno tijelo s ciljem unaprjeđenja razvoja trgovine u Federaciji.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO