Zamjenik ministra traži istragu jer su vehabije vježbali u vojarni

Datum objave: 22.04.2024   Broj čitanja: 2029
Večernji list ranije je objavio kako je sredinom veljače zabilježeno da su na strelištu vježbale osobe bliske vehabijskome pokretu..
Zamjenik ministra traži istragu jer su vehabije vježbali u vojarni

Zamjenik ministra obrane u Vijeću ministara Aleksandar Goganović potvrdio je kako su pokrenute provjere zloporaba korištenja strelišta za obuku vehabija u okviru vojarne sjeveroistočno od Mostara, o čemu je Večernjak pisao.Goganović je potvrdio kako se to pokrenulo u okviru sustava zapovijedanja u Oružanim snagama BiH, a posebno su intrigantni navodi kako su izdavana dopuštanja za korištenje vojnog poligona Vojarne “Miralem Jugo” u naselju Bijelo Polje.


Osuda Heleza

- Činjenica da su pripadnici određenih skupina ulazili na vojno nadzirano područje predstavlja narušavanje sigurnosnog sustava obrane - rekao je Goganović. On je izrazio očekivanje da će sigurnosne agencije na razini BiH detaljno istražiti tko su pripadnici organizacija koje vježbaju gađanje na vojnom poligonu kod Mostara.

- Stalno upozoravam kolegu Heleza da u sustavu obrane postoje problemi koje trebamo zajedno rješavati, umjesto što se bavimo dnevno-političkim temama. Činjenica da su pripadnici određenih skupina ulazili na vojno nadzirano područje sama po sebi je zabrinjavajuća i predstavlja narušavanje sigurnosti sustava obrane. Sustav zapovijedanja u Oružanim snagama već je pokrenuo procedure utvrđivanja činjenica i okolnosti samog događaja i povrede sigurnosti lokacije. Kolega Helez komentira postojanje navodnih ruskih kampova u Republici Srpskoj i time nepotrebno širi strah i paniku među građanima, a napomenuo bih da za njihovo postojanje nikada nismo dobili potvrdu - istaknuo je zamjenik ministra obrane BiH.

Večernji list ranije je objavio kako je sredinom veljače zabilježeno da su na strelištu vježbale osobe bliske vehabijskome pokretu, a među njima je bilo i onih s dvojnim bosanskohercegovačko-danskim državljanstvom. Također je utvrđeno da je to strelište koristio i francuski državljanin.


Cijela afera je pokrenuta nakon što je vojnik na straži s prilično velike udaljenosti mobitelom fotografirao prizor kod strelišta. Uz kombi-vozilo s lijeve strane, pet ili šest osoba, među kojima su bile i maloljetnice, stajalo je i promatralo gađanje bojevim mecima iz pištolja prema metama. Među onima koji su promatrali pucanje iz pištolja bile su žene odjevene po islamskim propisima. Imale su na sebi nikabe. Tu je fotografiju vojnik dostavio svom nadređenom. Nedugo nakon toga donesena je odluka da strelište više ne koriste druge institucije, osim pripadnika Oružanih snaga BiH.


U istragu cijeloga slučaja uključili su se Ministarstvo obrane, lokalna policija u čijoj su nadležnosti streljački klubovi, a nedugo nakon toga i druge policijske i sigurnosne agencije koje dokumentiraju što se sve zbivalo, a napose je važan odgovor tko je sve dolazio “vježbati” gađanje korištenjem bojeva streljiva.


Naime, utvrđeno je kako se ne radi o jedinom spornom događaju, nego da su i prije dolazile razne osobe sumnjiva “backgrounda”, bliske radikalnim krugovima, koje su koristile ovo strelište u sklopu vojnoga poligona. Upravo je osobu koja pripada tim radikalnim krugovima protekloga vikenda uhitila državna policijska agencija.

 

 
 
poster
 
 
 
 
 
 

Prijetio klanjem

Na području Zenice zbog terorizma je uhićen izvjesni Edin Podgora, blizak vehabijskim zajednicama, koji je prijetio kako se spremio ubijati “nevjernike i ćifute te neprijatelje muslimana”. Na videozapisu je naveo kako će ih ubijati nožem, a uza se je imao i pištolj. Nakon pretresa njegovih objekata utvrđeno je, međutim, kako se ne radi o pištolju koji se može koristiti za takva djela.


Iako se ne mogu izravno povezati ovi incidenti s čestim istupom radikalnih, a počesto i ekstremnih vjerskih i političkih dužnosnika vezano uz odnose u Bosni i Hercegovini te prijetnjama koje dolaze sa Zapada i Istoka, ali i radikaliziranja javnoga prostora sa zbivanjima u Izraelu i na području Gaze, uopće ne trebaju čuditi ovakvi ishodi.


Nije poznato da je bilo tko od javnih, društvenih i političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini odgovarao za takve radikalne i zapaljive istupe koji, posve pouzdano, ostavljaju posljedice na širu javnost u zemlji i pogoršavaju ionako nabrijano ozračje s unutarnjim prijeporima posljednjih mjeseci.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Donald22.04.2024 21:42 sati
    Hoće li Helez sad dati ostavku..I u Oružanim snagama treba pročistiti,sve do oficira .Sami diletanti..Pa tko će čuvati BiH,,možda vehabije..Sram vas bilo,lopine jedne.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO