Papa zamolio talijansku djecu da se mole za svoje vršnjake u Ukrajini i Gazi

Datum objave: 19.04.2024   Broj čitanja: 1262
Mreža škola mira nastala je nakon višegodišnjeg rada na promoviranju permanentnog obrazovanja za mir i ljudska prava..
Papa zamolio talijansku djecu da se mole za svoje vršnjake u Ukrajini i Gazi

Papa Franjo je u petak zamolio talijansku djecu da se mole za svoje vršnjake u Ukrajini i Gazi i ohrabrio ih da budu "zanatlije mira" dok se susreo sa studentima i nastavnicima talijanske nacionalne mreže škola mira u Vatikanu, javio je Vatican News, prenosi Ansa.

Više od 6.000 talijanskih djevojčica i dječaka povezanih s Talijanskom nacionalnom mrežom škola mira posjetilo je u petak ujutro Vatikan na poseban susret s papom Franjom.

Tijekom govora u kojem je više puta pozivao na reakciju djece, navodi Vatican News, papa Franjo je posebno apelirao da se prisjetimo djece pogođene ratom i sukobima, posebno djece Ukrajine "koja su zaboravila kako se smiješe", a za djecu Gaze, "ustrijeljena" i koja pate od gladi.

Mreža škola mira nastala je nakon višegodišnjeg rada na promoviranju permanentnog obrazovanja za mir i ljudska prava u nastavnim planovima i programima svih škola na svim nivoima.

Mreža je posvećena edukaciji mladih o miru, pravdi, građanstvu, ljudskim pravima i odgovornosti.

Papa Franjo je započeo svoje obraćanje svojoj mladoj publici zahvalivši im na njihovom putovanju "punom ideja" koje imaju za cilj promovirati "novu viziju svijeta". Zahvalio im je "što su puni entuzijazma" i na njihovoj strastvenoj i velikodušnoj posvećenosti radu za bolju budućnost.

Gledajući unaprijed na Samit budućnosti sljedeće jeseni, čiji će domaćini biti UN u New Yorku, Papa je rekao da je doprinos djece neophodan kako bi se osiguralo da rezolucije donesene na papiru postanu "konkretne i ostvarene putem puteva i akcija za promjenu".

Osvrćući se na talijansku inicijativu "Transformacija budućnosti: Za mir, s pažnjom", papa je izazvao dječake i djevojčice da budu "protagonisti, a ne promatrači budućnosti".

To, kako je rekao, zahtijeva umrežavanje, veze i da ljudi mogu raditi zajedno u sinergiji i harmoniji.

Papa je upozorio da su današnji izazovi zaista globalni, utiču na sve i zahtijevaju "hrabrost i kreativnost kolektivnog sna koji animira stalnu predanost da se zajedno suočimo s ekološkim, ekonomskim, političkim i društvenim krizama kroz koje prolazi naša planeta".

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO