Za prvosvibanjske praznike mogući pljuskovi

Datum objave: 19.04.2024   Broj čitanja: 1382
Narednih dana očekuju nas i dalje promjenljive vremenske prilike..
Za prvosvibanjske praznike mogući pljuskovi

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je srednjoročnu prognozu za period od 19. travnja do 2. svibnja 2024. godine.


"Kako je i bilo najavljeno, snijeg je zabijelio ne samo planine, nego i niže predjele u BiH. Iako se nalazimo u drugoj polovini travnja vremenska prognoza i narednih dana daje nam sasvim drugi osjećaj.


"U petak, 19. travnja, doći će do blagog kratkotrajnog razvedravanja, jer već od subote, 20. travnja, slijedi novo naoblačenje i padavine. Na planinama, i u većem dijelu Bosne većinom snijeg ili susnježica, a u Hercegovini kiša", priopćili su iz FHMZ-a.


Jutarnji minusi izvjesni su na planinama, te u pretplaninskim područjima Bosne. Slab mraz je moguć do sredine idućeg tjedna, kada se očekuje blagi porast temperature zraka. Minimalne temperature zraka varirat će između -2 °C i 3 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 8 °C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 3 °C i 8 °C, na jugu zemlje do 14 °C. Minimalne očekivane temperature u pretplaninskim područjima oko - 6 °C.


"U periodu od 26. travnja do kraja mjeseca zadržat će se nestabilno vrijeme. Kiša je moguća svaki dan, većinom u vidu kratkih pljuskova. Za prvosvibanjske praznike prema raspoloživim prognoznim modelima prevladavati će umjereno oblačno s temperaturama zraka primjerenim za ovo doba godine. Kiša nije isključena u vidu lokalnog kratkog pljuska. Jutarnja temperatura uglavnom između 4 °C i 9 °C u Bosni, na jugu zemlje do 13 °C. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 14 °C do 20 °C, u Hercegovini do 23 °C", priopćili su iz FHMZ.


Meteorolozi ističu da snijeg u travnju nije nikakva novost, da je padao i u svibnju, ali ovakav temperaturni kontrast ipak nije zabilježen zadnjih godina.


-Bili smo svjedoci da smo 14. travnju u Zenici izmjerili temperaturu od 33,3 stupnja, što je apsolutni rekord u BiH kada je u pitanju mjesec travanj. Međutim, uz hladan front koji je promijenio vremenske uvjete u BiH, pristižu nam padavine u vidu snijega. Uz snijeg pristiže hladna zračna masa sa sjevera europskog kontinenta koja je uvjetovala značajnu promjenu temperaturnog režima. Narednih dana očekuju nas i dalje promjenljive vremenske prilike, istaknuo je Bakir Krajinović meteorolog FHMZ-a.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO