MUP ŽZH u travnju pojačano nadzire mobitele

Datum objave: 10.04.2024   Broj čitanja: 1569
Stop korištenju mobitela u prometu.
MUP ŽZH u travnju pojačano nadzire mobitele

U svrhu poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti prometa na cestama, Uprava policije MUP-a ŽZH, Sektor uniformirane policije u suradnji s PU Ljubuški, PU Široki Brijeg, PU Posušje i PU Grude zavodi preventivno-represivnu akciju pod nazivom “Stop korištenju mobitela u prometu“ koja će trajati od 8. travnja do 30. travnja 2024. godine.


Cilj akcije je pojačana aktivnost policijskih službenika na prometnicama kako bi se preventivno djelovalo na sudionike u prometu, smanjio broj prometnih prekršaja i potaklo na poštivanje prometnih propisa, a prekršitelje i ponavljače u činjenju prometnih prekršaja sankcionirati sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u ŽZH.

Protivno zakonskim odredbama i novčanoj kazni, mnoge vozačice i vozači se tijekom vožnje ne odriču razgovora putem mobitela, čitanja poruka što direktno utječe na ugrožavanje sebe i ostalih sudionika u prometu.

Zakonom o sigurnosti i prometa na cestama u ŽZH propisano je sljedeće:

Za vrijeme kretanja vozila u prometu na javnoj cesti vozač ne smije koristiti mobilni telefon odnosno druge uređaje za komuniciranje ako nema, odnosno ne koristi, opremu koja omogućuje komuniciranje bez angažiranja ruku za vrijeme vožnje.
Vozač ne smije koristiti audio- odnosno video uređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih sudionika u prometu, niti poduzimati druge radnje koje ometaju njegovu pozornost pri upravljanju vozilom“.


Za ovaj prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 100,00 do 300,00 KM-a, priopćeno je.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO