Povijesna uloga HVO-a u svjetlu suvremenih izazova: ''Na vama je da promičete istinu''

Datum objave: 08.04.2024   Broj čitanja: 1892
Galić je naglasio kako je Domovinski rat "svima nama na ponos i na nama je da svjedočimo istinu o njemu".
Povijesna uloga HVO-a u svjetlu suvremenih izazova: ''Na vama je da promičete istinu''

Danas smo tu kako bismo prvo odali počast svim braniteljima, ratnim zapovjednicima postrojbi, ali, prije svega, tu smo da odamo počast poginulim i nestalim pripadnicima HVO-a, kazao je zamjenik ministra obrane Slaven Galić na obilježavanju 19. obljetnice 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga (OS) BiH i 32. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Tim povodom položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen-obilježjima u Mostaru u vojarni "Stanislav Baja kraljević".


"Posebno je važno da se sa dubokim pijetetom sjetimo naših branitelja. Zbog njih i njihove žrtve, naša obveza i iskreno djelovanje na bilo kojoj poziciji u društvu treba biti još veće i ustrajnije. U toj žrtvi moramo tražiti snagu za sve izazove s kojima smo svakodnevno suočeni kao društvo. Stoga, svima onima koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane veliko hvala za sve što su učinili, a poginulima vječna hvala i pokoj vječni", kazao je Galić.

"HVO je simbol hrabrosti"

Kada je u pitanju prošlost, Galić je naglasio kako je Domovinski rat "svima nama na ponos i na nama je da svjedočimo istinu o njemu".

"HVO je simbol hrabrosti, odlučnosti i žrtvovanja. Često se istina o HVO-u iskrivljuje i ratne devedesete se guraju u zaborav, pobjede se nastoje pretvoriti u poraze, istina se nastoji pretvoriti u neistinu, ali nitko i nikada neće moći osporiti povijesnu ulogu Hrvatskog vijeća obrane bez obzira na pokušaje koji i danas dolaze sa raznih strana", istaknuo je i dodao kako "nije toga nedostajalo ni u ranijem razdoblju, a treba ih očekivati i u 2024. godini".


"Ali, za svaki dobar razlog da se nešto slaže ili istina iskrivi, postoji još bolji razlog da se kaže istina i evo i danas smo tu da svjedočimo o istini. I danas svjedočimo nečemu za što smo mi jedino odgovorni hoće li biti obilježeno i spominjano u budućnosti, u suprotnom, drugi nam neće biti krivi", naglasio je Galić.

Težnja ka članstvu u EU i NATO

Kada je u pitanju budućnost, Galić je kazao kako "želimo živjeti u društvu sa drugima sa mnogo više poštenja, hrabrosti i uzajamne dijaloške otvorenosti uz poštivanja pojedinačnih ljudskih i kolektivnih prava svakog konstitutivnog naroda i više spremnosti na kompromis radi ostvarivanja općeg dobra".

"Hrvati u Bosni i Hercegovine su uvijek bili dio Zapadne civilizacije i teže članstvu u Europskoj Uniji jer smatraju da demokratski sustav i pravni standardi koji su na snazi u europskim zemljama mnogo bolje nego drugi sustavi promiču pravednost i osiguravaju visoku razinu njezine primjene i omogućuju razvitak, sigurnost i mir. Hrvati traže provedbu i poštivanje osnovnih načela demokracije, a to su pravedni demokratski izbori koji omogućuju Hrvatima da aktivno sudjeluju u političkom procesu, birajući one koji će ih predstavljati i donositi odluke u njihovo ime i time doprinijeti legitimnosti i legitimitetu političkih institucija u BiH. Bez ovoga, teško da će biti kompromisa i zajedničkog rada, jer prava svih naroda su važna u višenacionalnoj državi", kazao je Galić.


Galić ističe kako "Hrvati u Bosni i Hercegovini teže i ka članstvu u NATO što će im omogućiti veći osjećaj sigurnosti i interoperabilnosti".

"Sve ove prednosti čine NATO atraktivnim savezom za mnoge države koje žele osigurati svoju sigurnost, jačati svoje vojne sposobnosti te sudjelovati u međunarodnim naporima za očuvanje mira i stabilnosti. Podsjetimo, pored ostaloga, NATO se vodi i idealima vladavine prava i upravo zbog toga, Hrvati traže da se poštuje Zakon o obrani Bosne i Hercegovine koji je definirao njihova prava unutar Oružanih snaga BiH, a koji je donesen nakon reforme obrane 2005. godine".

Promicati istinu o HVO-u

Uz proslavu 32. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane, u ponedjeljak je obilježeno i 19 godina od osnivanja Prve pješačke (gardijske) pukovnije, pukovnije koja, kako ističe Galić, Baštini vojno naslijeđe i identitet postrojbi HVO-a i Hrvata kao konstitutivnog naroda.


"Pripadnici pukovnije na zadovoljavajućoj razini rade na ispunjavanju svih postavljenih zadaća unutar Oružanih snaga BiH. Upravo takve snage na zadovoljavajućoj razini izvršavaju svoje misije i zadaće. Slijedom navedenog, Oružane snage BiH prepoznate su i kao pouzdan partner od strane NATO-a, UN- a i EUFOR-a, čemu svjedoče brojne zajedničke aktivnosti, a kojih će vjerujem u budućnosti biti još više", kazao je Galić.

"Poštovani vojnici 1. pgp OS BiH, na vama je da promičete istinu o HVO-u i nikada ne zaboravite na poginule pripadnike HVO-a i čuvate sjećanje na njih", zaključio je Galić u svom obraćanju.

Podsjetimo, vojna izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH položit će vijence i zapaliti svijeće i na spomen-obilježjima u Sarajevu, Vitezu, Tomislavgradu i Orašju, odnosno u gradovima i općinama u kojima je djelovao HVO.

 FOTO: bljesak.info

Povijesna uloga HVO-a u svjetlu suvremenih izazova: ''Na vama je da promičete istinu''
Povijesna uloga HVO-a u svjetlu suvremenih izazova: ''Na vama je da promičete istinu''
Povijesna uloga HVO-a u svjetlu suvremenih izazova: ''Na vama je da promičete istinu''
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO