Napustila nas je Vera Svoboda

Datum objave: 01.04.2024   Broj čitanja: 1715
Snimila je petnaest "long play" ploča, pet CD-a, dvadesetak kaseta, a za potrebe HRT-a preko 300 narodnih, starogradskih, zabavnih i domoljubnih pjesama.
Napustila nas je Vera Svoboda


Napustila nas je legendarna glazbenica Vera Svoboda. Imala je 87 godina. Vijest je za Večernji list potvrdila kći Vesna Njikoš Pečkaj.

Bila je jedna od najvećih jugoslavenskih zvijezda 1970-ih

Vera Svoboda bila je hrvatska pjevačica zabavnih, narodnih i starogradskih pjesama. Rođena je u Osijeku. Studirala je i diplomirala engleski jezik na Pedagoškoj akademiji u Osijeku. Počela je pjevati u rodnom gradu na Radio Osijeku i u kazališnim predstavama već sa šesnaest godina.

S vremenom je počela nastupati na brojnim festivalima zabavne i tamburaške glazbe. Bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u sedamdesetim godinama na prostoru bivše Jugoslavije. U nakladi izdavačke kuće Croatia Records (nekada Jugoton) snimila je petnaest "long play" ploča, pet CD-a, dvadesetak kaseta, a za potrebe HRT-a preko 300 narodnih, starogradskih, zabavnih i domoljubnih pjesama.

Često je nastupala za hrvatske iseljenike. Udala se za poznatog muzikologa i novinara Julija Njikoša, koji je producirao i aranžirao najveći broj njenih pjesama.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO