Prijatelji se opraštaju od Željke! 'Bila si mentor, inspiracija, vodič...'

Datum objave: 01.04.2024   Broj čitanja: 2303
No, tijelo ti je možda napustilo ovaj svijet, ali tvoj duh i tvoja ljubav ostaju s nama zauvijek.
Prijatelji se opraštaju od Željke! 'Bila si mentor, inspiracija, vodič...'


Osječka znanstvenica Željka Lončarić preminula je na planinarenju u Albaniji. Od nje se oprostio kolega biolog i mentor dr. Banimir K. Hackenberger. Radili su zajedno na Odjelu za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Svaki trenutak proveden s tobom bio je dar, od ronjenja u nepoznate dubine mora do uspona na vrhove planina koje su te oduvijek pozivale svojom neopisivom ljepotom. Bila si više od prijateljice! Bila si vodič kroz nepoznato, svjetionik u noći, mentor i inspiracija. U tišini laboratorija, gdje smo zajedno raspravljali o tajnama znanosti, tvoja znatiželja i entuzijazam bili su zarazni. Kao tvoj mentor, mislio sam da te učim, ali istina je da si ti bila ta koja me učila! O snazi postavljanja pitanja, o važnosti traženja odgovora, o tome kako nikada ne odustati, čak i kada izazovi izgledaju neizmjerno veliki i nerješivi... - napisao je.

- Tvoja strast prema planinama, tvoja ljubav prema moru, tvoje neugasivo zanimanje za sve što je nepoznato i nerazumljivo, sve to ostaje s nama kao podsjetnik na to kako treba živjeti život punim plućima, kako moramo cijeniti svaki dah, svaki korak, svaki zaron, svaki uspon na novi vrh. I svaku priliku. Tvoj tragičan odlazak na ovom prokletom i ukletom planinarskom izletu prostrijelio je naša srca. No, tijelo ti je možda napustilo ovaj svijet, ali tvoj duh i tvoja ljubav ostaju s nama zauvijek. Sjećanja na tebe vodit će nas kroz najtamnije noći, tvoja hrabrost inspirirat će nas kako se suočiti s vlastitim strahovima, a sjećanja na sve tvoje radosti bit će naša radost. U svakoj zvijezdi koju pogledamo, vidjet ćemo tvoj smiješak. U svakom valu koji zapljusne, čuti ćemo tvoj smijeh, a na svakoj planinarskoj stazi kojom krenemo, osjetit ćemo tvoje prisustvo. Nisi samo ostavila trag u našim srcima već si se utkala u spletove naših života - dalje navodi.

- Počivaj u miru, draga Željka! Hvala ti na svakom trenutku, na svakoj lekciji, na svakoj avanturi. Tvoj odlazak je podsjetnik da je svaki dan dar i da trebamo živjeti punim plućima, baš kao što si ti živjela. Do ponovnog susreta čuvati ćemo te u srcima, vječno zahvalni za svjetlost koju si donijela u naše živote! - napisao je dr. Hackenberger na Facebooku.

Podsjetimo, Gorska služba spašavanja u Albaniji izvijestila je kako je u subotu jedna hrvatska državljanka preminula nakon što je skliznula na planini Jezerski vrh. Prema priopćenju, spašeno je dosad 7 planinara, 4 državljana Hrvatske i 3 Srbije. Inače, ovaj planinski vrh smatra se najopasnijim u Dinarskim Alpama, drugi je po visini u Albaniji i šesti na čitavom Balkanu, s visinom od 2694 metara.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO