Irfan Peljto: Pod granatama sam trenirao nogomet

Datum objave: 29.03.2024   Broj čitanja: 2460
Nema toga na što te sila neće natjerati. Pila se kava od graha i leće, zamislite to. Jaje sam prvi put vidio nakon četiri godine.
Irfan Peljto: Pod granatama sam trenirao nogomet


Najveći bh. sudac u povijesti, koji danas sudi i međunarodne utakmice Irfan Peljto, govorio je za Index o svemu.

Pričao je i kako je preživio rat. - Čitav rat sam bio u Sarajevu. Sve što sam naučio u životu sam naučio u ratu. Čak i šah jer što ćeš drugo raditi u podrumu? Iznad drugog kata nismo smjeli ići jer bi nas snajper ubio. Pio sam kišnicu. Skupljaš kišu, prokuhaš je šest-sedam puta i eto vode. Ako ideš po vodu negdje, od petero ljudi znaš da će se vratiti možda troje.

Treba pričati o tome jer je to dio naše povijesti. Moji vršnjaci su u to vrijeme skupljali sličice nogometaša, a mi smo skupljali čahure od metaka. Dođe zima, osuši se jedno drvo i prijatelj i ja cijepamo grane svaki s jedne strane za grijanje. Pod granatama smo trenirali nogomet, vidio sam kako snajperi ubijaju ljude. Nemam PTSP, ali tko zna, možda mi kasnije dođe.

Mlad si, dijete si pa valjda lakše progutaš. Tata je bio na prvoj liniji obrane. Ode od kuće, a ti ne znaš hoće li se vratiti. Bio je ranjen, ali je preživio. Pričao mi je kako su bili u zgradi Predsjedništva kad su neprijatelji prešli Miljacku. Imali su samo zračne puške iz streljačkog kluba kojima goluba nisi mogao ubiti.

Da su ovi to znali, ušli bi u grad. Na Skenderiji je gorio tramvaj i onda su tata i njegovi tim zračnim puškama pucali po tramvaju da odzvanjaju meci pa da agresori misle da su pravi meci. Tako su ih prepali, ovi su se povukli i drugi dan su dobili pravo oružje.

Nema toga na što te sila neće natjerati. Pila se kava od graha i leće, zamislite to. Jaje sam prvi put vidio nakon četiri godine. Stavili smo ga na stol i gledali ga kao da je ne znam što. Jedno jaje, došlo iz Kiseljaka. Majka ga je spremila i meni ga poslužila - kazao je najbolji bh. sudac.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO