Broj ubijenih popeo se na 60, Amerikanci tvrde da su upozorili Rusiju da se priprema napad

Datum objave: 23.03.2024   Broj čitanja: 1975
Broj ubijenih u terorističkom napadu povećao se na 60, dok je oko 145 ranjenih. SAD ima obavještajne podatke koji potvrđuju da je Islamska država odgovorna za napad.
Broj ubijenih popeo se na 60, Amerikanci tvrde da su upozorili Rusiju da se priprema napad


Matthew Sussex, stručnjak za Rusiju i izvanredni profesor na Australskom nacionalnom sveučilištu, govorio je za BBC News o tome zašto bi Islamska država napala Rusiju - i što bi Rusija učinila kao odgovor.

"Rusija ima dugu povijest ne baš dobrog tretiranja mnogih ljudi na vlastitom teritoriju koji su muslimani", kaže on za BBC.

“Imali smo dva rata u Čečeniji... drugi od 1999. do 2006. bio je nešto poput radikaliziranog rata u kojem ste imali ljude koji su se nastavili boriti s Islamskom državom protiv ruske vlade.

"Od tada su ruske aktivnosti u Siriji učinile da Islamska država vidi rusku vladu kao primarnu prijetnju."

Kaže da očekuje da će ruski odgovor na napad na Crocus Hall biti "ekstremno nasilan", navodeći kao primjere posljedice nakon opsade kazališta u Moskvi 2002. i opsade škole u Beslanu 2004.

"Možda nije toliko važno tko je izveo napade, nego za koga će ruska vlada odlučiti da je kriv i protiv koga će odgovoriti."

Kaže da je američko upozorenje o mogućem napadu, izdano 7. ožujka, Kremlj tretirao kao pokušaj "miješanja" u njegove nedavne opće izbore i unutarnje poslove.

Broj ubijenih u terorističkom napadu povećao se na 60, dok je oko 145 ranjenih. SAD ima obavještajne podatke koji potvrđuju da je Islamska država odgovorna za napad, navodi Reuters. Dužnosnik je rekao da su Sjedinjene Države upozorile Rusiju posljednjih tjedana na mogućnost napada. 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO