Građani u desetak dana osigurali 140.000 eura za zajedničku solarnu elektranu

Datum objave: 13.03.2024   Broj čitanja: 3000
Volio bih da naš primjer slijede i ostale općine i gradovi u Hrvatskoj, jer Hrvatska je puna potencijala za ovakve projekte, treba samo biti hrabar i uhvatiti priliku koju pružaju obnovljivi izvori energije.
Građani u desetak dana osigurali 140.000 eura za zajedničku solarnu elektranu

ZEZ Sunce je inspirirano inicijativama građanske energije koje djeluju diljem Europe, a koje u obliku energetskih zajednica potiče i Europska unija. U praksi, ZEZ Sunce predstavlja prvi primjer energetske zajednice u Hrvatskoj.

 
poster
 
 
 
 
 
 
×
ADVERTISEMENT
 
 
 
 
 
 
 
×
ADVERTISEMENT
 
 
 
 
 
 
 

Prvom pozivu za članove ZEZ Sunca, otvorenom 1. ožujka uz podršku Zelene energetske zadruge, Grada Križevaca i energetske zadruge KLIK, do 11. ožujka se odazvalo 108 građana, od čega 93 nova i 15 postojećih članova zadruge. Prednost članstva i ulaganja su u prvih sedam dana od otvaranja poziva imali građani Križevaca i okolnih općina koji su osigurali četvrtinu potrebnih sredstava, odnosno 33.000 eura, dok su u svega tri dana od otvaranja poziva za ostatak zemlje građani iz drugih gradova osigurali preostalih 107.000 eura.


'Oduševljeni smo brzinom odaziva na naš prvi poziv za članove, što građani prepoznaju vrijednost ove priče i što su joj dali priliku. Na isto pozivamo i gradove diljem Hrvatske - da ustupe gradske krovove građanima te tako osiguraju da se vrijednost od solarne energije, koja je iskoristiva u svakom dijelu naše zemlje, zadržava lokalno', izjavio je Mislav Kirac, upravitelj ZEZ Sunca.

'Hvala svima koji su se odazvali prvom pozivu za članstvo u energetskoj zadruzi ZEZ Sunce i na taj način omogućili prikupljanje sredstava za izgradnju solarne elektrane na Gradskoj tržnici. Podrška građana ovom projektu potvrđuje da su prepoznali važnost energetske tranzicije i odlučili energiju preuzeti u svoje ruke. To je ona uključenost koju promoviramo u Križevcima, da građani dobrovoljno i bez ikakvog pritiska kreiraju vlastitu budućnost.

Drago mi je da su upravo Križevci bili prvi grad u kojem se provodi ovaj projekt čime potvrđujemo da smo zaista predvodnik energetske tranzicije u Hrvatskoj. Volio bih da naš primjer slijede i ostale općine i gradovi u Hrvatskoj, jer Hrvatska je puna potencijala za ovakve projekte, treba samo biti hrabar i uhvatiti priliku koju pružaju obnovljivi izvori energije. Križevci su tu priliku prepoznali, s podrškom svojih stanovnika energetska neovisnost postaje stvarnost', izjavio je Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca.

Ugradnja i puštanje u pogon solarne elektrane snage 200 kW na Gradskoj tržnici u Križevcima je u planu do jeseni 2024. ZEZ Sunce će energiju iz solarne elektrane na Gradskoj tržnici prodavati na tržištu, od čega će dio ostvarene dobiti dijeliti članovima, dok će dio ulagati u društveno korisne projekte. Dugoročan cilj je da članovi u svojim kućanstvima ili poslovnim objektima mogu koristiti energiju koju će proizvoditi solarne elektrane zadruge. ZEZ Sunce će pozive za članove otvarati periodiočno, po ugovaranju novih projekata.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO