Novo normalno: Francuska vojska trenira u kampu većem od Pariza! 'Spremni za polja smrti'

Datum objave: 09.03.2024   Broj čitanja: 1649
S površinom većom od Pariza, to je jedino mjesto gdje različite jedinice francuske vojske mogu zajedno vježbati.
Novo normalno: Francuska vojska trenira u kampu većem od Pariza! 'Spremni za polja smrti'


Neprijateljstva u Ukrajini, u svojoj trećoj godini, vratila su rat punog opsega na kontinent, rekao je pukovnik Axel Denis, koji vodi centar za borbenu obuku (CENTAC) u Mailly-le-campu u istočnoj Francuskoj.

“Svijet je otkrio svoju pravu prirodu: nestabilan, opasan i nisu svi prijatelji. Pripremamo se za kulturu pripravnosti, spremnosti u kratkom roku. CENTAC je jedino mjesto gdje možete vidjeti kakav je rat.”, rekao je za POLITICO tijekom posjeta kampu.

Uvjeti za obuku trupa u CENTAC-u su što sličniji stvarnom bojnom polju. Reproducira se zvuk, toplina i svjetlo artiljerijske paljbe, dok su posvuda razbacane lažne mine, a radiokomunikacije se mogu prekinuti bez prethodne najave.

Kamp površine 120 kvadratnih kilometara jedinstven je u Francuskoj. S površinom većom od Pariza, to je jedino mjesto gdje različite jedinice francuske vojske, pješaštvo, oklopništvo, artiljrija i inženjerija, koje su inače razbacane po cijeloj zemlji, mogu zajedno vježbati. To je također jedino mjesto gdje je dvadesetak tenkova Leclerc u akciji tijekom cijele godine.

Zapovjednici ne imenuju potencijalne neprijatelje, ali obuka je usmjerena na pripremu trupa za borbu protiv neprijatelja poput Rusije.

Nakon desetljeća vojnih operacija u Africi, Francuska se sve više usredotočuje na istočni bok Europe, a njene oružane snage moraju biti vjerodostojne, rekao je u siječnju zapovjednik kopnene vojske general Pierre Schill. Do 2027. francuska vojska namjerava moći rasporediti jednu diviziju od oko 25.000 vojnika u 30 dana.

"Nismo u istoj situaciji kao Ukrajina, ali smo dio koalicije, a to dolazi s obvezama. Pojam vjerodostojnosti u kolektivnoj obrani, posebice u NATO-u, ključan je", rekao je Schill.

U scenariju osmišljenom za francuske regrute, njihov cilj je usporiti svoje neprijatelje, a igraju ih iskusne trupe stalno stacionirane u CENTAC-u. Nije to lak zadatak.

Glavna lekcija iz Ukrajine, rekli su časnici CENTAC-a, je izbjegavanje frontalnih napada koji rezultiraju velikim brojem žrtava i ne uspijevaju potisnuti neprijatelja natrag.

Umjesto toga, pješaštvo, oklopništvo, inženjerstvo i artiljerija integrirani s novom tehnologijom poput bespilotnih letjelica koje prenose informacije natrag trupama i pružaju ubojitu moć na bojnom polju, moraju surađivati besprijekorno.

“Rat u Ukrajini pojačao je važnost kombinirane borbe. To je jedini način borbe", rekao je potpukovnik Vincent, šef ureda za koordinaciju i upravljanje kampom. Njegovo prezime ne može se otkriti iz sigurnosnih razloga.

Vojske koje nisu u stanju kombinirati tenkove, artiljeriju i pješaštvo u ogromnoj su opasnosti, nešto što su pokazale obje strane u Ukrajini.

"Ono što je dramatično u Ukrajini je da imate tenkove koji djeluju sami — i stoga više uopće ne djeluju", rekao je pukovnik Axel Denis.

Nemogućnost koordinacije jedan je od razloga zašto ni Ukrajina ni Rusija nisu uspjele probiti dobro pripremljenu obranu koja sada dominira preko 1000 kilometara bojišnice.

"Ako je njihova reakcija neprimjerena, slijedi kazna. To je fizički sukob, ali iznad svega, radi se o želji da se potraje, da se bori, da se dominira. ", rekao je pukovnik Axel Denis.

Polaznici se bave elektroničkim ratovanjem, suočavaju se s izazovima logistike i kemijskim prijetnjama i moraju donositi odluke s visokim ulozima dok su neispavani.

Vojnici također uče raditi s kartama umjesto s računalima i telefonima u onom što se naziva "smanjenim načinom rada", kako bi bili spremni za situacije na bojnom polju gdje su mreže ometane od njihovih protivnika.

U vrijeme kada su svi stalno hiperpovezani, treneri CENTAC-a žele da trupe budu svjesne rizika kada su online.

"Pametni telefoni i društvene mreže prava su prijetnja za vojnike", rekao je potpukovnik Vincent. Neprijateljske snage imaju alate za otkrivanje signala i pucaju artiljerijom na otkrivene lokacije; jedan kapetan izgubio je cijelu momčad zbog pametnog telefona.

Po završetku obuke vojnici će dobiti ocjenu uspješnosti i ocjenu na ljestvici od jedan do pet.

"Nikad nismo dali pet", rekao je potpukovnik Vincent. Kako glasi moto francuske Legije stranaca, "teška obuka, lak rat", dodao je.

 

Novo normalno: Francuska vojska trenira u kampu većem od Pariza! 'Spremni za polja smrti'
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO