Vakula - 'Ožujak - luđak'

Datum objave: 02.03.2024   Broj čitanja: 887
Vakula za HRT ističe da će vjerojatno vrlo uskoro klimatolozi DHMZ-a potvrditi da je zima bila rekordno topla..
Vakula - 'Ožujak - luđak'

Meteorolog HRT-a Zoran Vakula kaže da je, prema preliminarnim prognozama, srednja mjesečna temperatura zraka u veljači ove godine rekordno visoka. Svi su dani u mjesecu gotovo u svim mjestima bili nešto topliji od prosječnih.

Odstupanja od prosječnih vrijednosti iz razdoblja 1991. - 2020. godina su uglavnom od 4 do 6 °C na Jadranu, te od 6 °C do čak 8 °C u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Također je zabilježeno i manje oborine u odnosu na prosjek. Iznimka su sjeverni Jadran i Gorski kotar, gdje je u veljači bilo i za oko 80% više oborine od prosjeka.

Ovakvo je vrijeme u veljači dovelo do toga da je srednje sezonska temperatura zraka visoka kao rijetko kada, ponegdje i kao nikad u povijesti službenih meteoroloških mjerenja. Vakula za HRT ističe da će vjerojatno vrlo uskoro klimatolozi DHMZ-a potvrditi da je zima bila rekordno topla u, primjerice, Osijeku, Gospiću, Rijeci i Dubrovniku, te ponegdje druga najtoplija iza zime 2013./2014., primjerice na meteorološkoj postaji Split Marjan ili zime 2006./2007. u zagrebačkom Maksimiru.

Zanimljivo je i da je ova zima bila prva s pozitivnom srednjom temperaturom zraka na Zavižanu.

Kada je riječ o ožujku, Vakula smatra da je jako velika vjerojatnost još jednog barem malo toplijeg mjeseca od prosjeka, no unatoč tome, moguća su povremena hladnija razdoblja.

Ožujak je poznat po promjenjivosti, odakle i potiče pučka izreka ‘Ožujak - luđak‘, kaže Vakula.

Kada je riječ o proljeću i ljetu, moguće su lokalno značajnije oborine na mjesečnom nivou u proljeće, no na ljeto je veća vjerojatnost za sušu.

Ipak, Vakula ističe da nema sigurnih prognoza i da je najbolje pratiti vremenske prognoze 7 do 10 dana unaprijed, jer u dugoročnim izračunima postoji velika vjerojatnost da će srednja sezonska temperatura zraka biti barem malo veća od prosječne iz posljednjeg klimatološkog niza od 1991. do 2020. godine.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO