Makarski ugostitelji uklanjaju ograđene nadstrešnice u staroj jezgri

Datum objave: 28.02.2024   Broj čitanja: 2076
Ugostitelji u Makarskoj krenuli su s uklanjanjem ograđenih nadstrešnica u staroj gradskoj jezgri.
Makarski ugostitelji uklanjaju ograđene nadstrešnice u staroj jezgri

Grad je donio odluku prema kojoj su od 1. siječnja dozvoljene samo tende uz pročelja te dvostrešne slobodnostojeće tende na štekatima. Moraju biti jednobojne, a boju tendi, kao i suncobrana, propisuje dizajnersko rješenje.


Ugostiteljske terase mogu biti samo otvorenog tipa. Svi plastični ili stakleni bočni dijelovi moraju biti uklonjeni. Time je nakon 30 godina, došao kraj tzv. plastenicima u Makarskoj. 

 

- Kako je jedan makarski arhitekt rekao to su bile monstruozne građevine koje su devastirale staru gradsku jezgru, rekao je Zoran Paunović, gradonačelnik Makarske.

 

Nered s ograđivanjima terasa započeo je devedesetih. Unatoč protivljenju konzervatora, svake godine nicali su novi plastični ili stakleni objekti na makarskoj rivi.

 

- Upravo ove odluke služe kako bi se nečija samovolja držala pod kontrolom i da grad vratimo građanima, Turisti dolaze u mediteranska mjesta vidjeti sve ove lijepe fasade i arhitekturu na rivu i u kalama i svakako je ugodniji i ljepši prostor, kaže Antonia Radić Brkan, zamjenica gradonačelnika Makarske.


Zabranjeni su i drveni podovi te klima uređaji na pročeljima kuća

Na plaži se također uklanjaju sve ograđene terase koje se nalaze na pomorskom dobru.

 

- Znamo kakva je situacija s pomorskim dobrom i koliko se je svijest o pomorskom dobru digla tako da su oni morali ukloniti inače uopće ne bi dobili dozvolu za rad, zaključuje Paunović.

 

Grad pokušava uvesti red u izgled stare gradske jezgre te vratiti mediteranski izgled Rive koji se posljednjih desetljeća izgubio.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO