Rodbina i prijatelji oprostili se od Luke: 'Zbogom, drago dijete! Bol je prevelika'

Datum objave: 27.02.2024   Broj čitanja: 6000
- Drago, drago dijete... Zar itko danas može išta reći, žalost prevelika. I kamen bi proplakao. Izgubiti tako sina jedinca, krasna je to obitelj...
Rodbina i prijatelji oprostili se od Luke: 'Zbogom, drago dijete! Bol je prevelika'


"Kada jednom ovom zafalin se tilu... Šta je cili život snilo kraj tebe... Pusti neka ova pisma otme bol... I polako razdili me od tebe...", stihovi su pjesme koji su na posljednji počinak ispratili prerano prekinutu mladost Luke B., 22-godišnjaka koji je izgubio život u bezumnom činu u noći na subotu. Stotine bijelih ruža, tihi žamor i pregolema tuga razlili su se po splitskom groblju Lovrinac. Mladića su na posljednji počinak ispratili mnogi prijatelji, obitelj i poznanici u koloni dugoj stotine metara.


- Drago, drago dijete... Zar itko danas može išta reći, žalost prevelika. I kamen bi proplakao. Izgubiti tako sina jedinca, krasna je to obitelj... - jedva je šaptom izgovorila prijateljica obitelji stežući bijelu ružu u jednoj ruci, a maramicu u drugoj.

Nevjerica je vladala među svima jer gubitak je nepojmljiv. Razlog zbog kojeg je Luka izgubio život teško je shvatiti. A izgubio ga je od lokalnog žicara, zbog nekoliko eura.

- Taj klošar uzeo mu je sve, sve što je tek trebalo biti pred njim. Roditeljima je uzeo dijete, jedino dijete, ej... Luka je bio pravi prijatelj, dobra osoba. Možda nije ni mjesto ni vrijeme, ali za to nije kriv samo taj lik. Krivi su svi oni koji su žmirili na njegove ispade i kaznena djela - s gorčinom nam govori njegov prijatelj.

Njegove riječi ubrzo prekida zvuk trube. Uslijedila je bolna tišina, čuo se samo vjetar u krošnjama stabala, jecaji, a onda odjek koraka prema Lukinu posljednjem počivalištu.

Svi oni koji nisu stigli na ispraćaj najavili su veliko okupljanje u četvrti u kojoj je Luka s obitelji živio, na dječjem igralištu na Plokitama, na kojem su građani danima palili lampione.

Veliki prosvjed "Danas Luka, sutra JA"

Ali Split u ovom slučaju ne misli stati na posljednjim pozdravima. Za srijedu pripremaju veliki prosvjed ispred zgrade Županijskog suda u Splitu. Građani njime žele izraziti i revolt i nezadovoljstvo radom institucija, koje su osumnjičenog za ubojstvo, Antu R. (31), trebali odavno maknuti s ulice. Mirnim prosvjedom pod nazivom "Danas Luka, sutra JA", između ostalog, traže najveću kaznu za počinitelja, a ne kaznu za "obično" ubojstvo, odgovornost sudaca za neučinkovitost i dugotrajnost sudskih procesa i donošenje odluka, ali i zatvorske kazne, a ne izricanja mjera opreza za one s dosjeima.

 

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO