Kako prijestupni dan utječe na plaće? Neki će taj dan odraditi 'besplatno'

Datum objave: 27.02.2024   Broj čitanja: 2041
S obzirom na to da ove godine prijestupni dan pada usred tjedna, postavlja se jedno pitanje - rade li zaposlenici ove godine jedan dan ''besplatno''?
Kako prijestupni dan utječe na plaće? Neki će taj dan odraditi 'besplatno'

Tekuća, 2024. godina, posebna je po tome što je prijestupna, što znači da ima 366 dana, nasuprot uobičajenih 365. 'Dodatni' prijestupni dan je 29. veljače, a ove godine pada na radni dan, zbog čega se postavlja jedno pitanje - rade li zaposlenici ove godine jedan dan ''besplatno''?

 

Kako prenosi Fenix Magazin, brojne tvrtke u Njemačkoj, ali i drugim državama, počele su plaće obračunavati fiksno, a ne po broju odrađenih dana. Samim tome, svatko tko prima mjesečnu plaću radi jedan dodatan dan za koji nije plaćen. S druge strane, ovaj jedan dan itekako će koristiti onima koji plaću na temelju odrađenih sati.


Osim toga, postoji još jedan problem, a to je pitanje troškova. Naime, taj dodatan dan građani također moraju plaćati električnu energiju, gorivo i ostale stvari kao i inače, što im itekako može na kraju mjeseca utjecati na stanje računa.

No, zato postoje ''pozitivni'' dijelovi prijestupnog dana, a za to se kao primjer uzima najamnina. Ona taj jedan dan zapravo je ''besplatna'' jer se iznos najamnine u pravilu ne mijenja, a ista stvar vrijedi i za ostale stvari čije su cijene dogovorene na mjesečnoj razini. Ipak, za jedan dodatan dan dospjet će nešto više kamate na kredite ili rate, a stručnjaci upozoravaju kako tijekom cijele godine iznos dodatne kamate ispadne veći od oko 0,3 posto.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO