Američki špijunski avion leti iznad BiH! Prati sofisticiranu komunikaciju iz neprijateljskih država

Datum objave: 23.02.2024   Broj čitanja: 1680
vioni sudjeluju u Sistemu visoke preciznosti otkrivanja i iskorištavanja (HADES) američke vojske, strategiji za prikupljanje visokoletećih obavještajnih podataka.
Američki špijunski avion leti iznad BiH! Prati sofisticiranu komunikaciju iz neprijateljskih država


Prema podacima sa Flightradara iznad Bosne i Hercegovine danas leti avion Bombardier Challenger 650 poznat kao Artemis koji američka vojska koristi za prikupljanje podataka. Inače zrakopolov je u privatnom vlasništvu, a američka vojska ga "iznajmljuje po satu".

Zrakoplov je poletio iz rumunske Constante koja se nalazi na obali Crnog mora, i gdje je smješten zbog agresije na Ukrajinu. Od početka ruskog napada avion je obavio na stotine letova u blizini zaraćenog područja.

"Ovi zrakoplovi mogu vidjeti jako daleko kada lete na 40.000 stopa (oko 12 kilometara)", rekao je za web-stranicu Defensone Mike Chagnon, zamjenik predsjednik Leidos Defence Group.

Koncept iza ovog špijunskog aviona uvelike se razlikuje od slušanja neprijateljskog brbljanja na bojnom polju i umjesto toga omogućuje vojsci praćenje sofisticiranih komunikacija iz neprijateljskih nacionalnih država na sigurnoj udaljenosti, piše Robbreport.com.

Avioni sudjeluju u Sistemu visoke preciznosti otkrivanja i iskorištavanja (HADES) američke vojske, strategiji za prikupljanje visokoletećih obavještajnih podataka. Ideja je zamijeniti trenutne turbopropelere koji su korišteni u sukobima u Afganistanu i Iraku u potrazi za bombama uz cestu i pobunjenicima s naprednijom, manje ranjivom avionskom tehnologijom.

"Oni žele višeslojne senzorske mogućnosti od svemira do blata. Ovo je sloj u zraku", rekao je Chagnon za Defenseone.com.

Leidos posjeduje i upravlja avionom, ali se vojska može povezati sa senzorima aviona putem satelita kako bi prikupila obavještajne podatke.

U suštini, radi se o najmu aviona na sat budući da dugoročnih ugovora nema.

"To koristi vladi i zemlji. Mi smo odgovorni za održavanje aviona u zraku. I oni vojska više ne moraju imati taj dugi logistički rep, koji je ponekad najskuplji dio vladinog programa", rekao je Chagnon.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO