BiH tvrtke opskrbljuje Saudijsku Arabiju novim oružjem

Datum objave: 12.02.2024   Broj čitanja: 407
Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, tijekom prošle godine namjenska industrija je izvezla proizvode u vrijednosti oko 241 milijun KM.
BiH tvrtke opskrbljuje Saudijsku Arabiju novim oružjem

Tvrtke namjenske industrije u Bosni i Hercegovini na sajmu vojne industrije "World Defense Show 2024", koji je održan od 4. do 8. veljače u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, potpisale su višemilijunske ugovore.

Iz tvrtke "Igman" iz Konjica priopćili su da su potpisali dva nova ugovora u vrijednosti od 80 milijuna KM.

Ovu tvrtku predstavljali su direktor Đahid Muratbegović i izvršni direktor Armin Sarajlić, te su bili u pratnji Razima Čolića, veleposlanika BiH u Saudijskoj Arabiji.

"Igman" je potpisao ugovore sa Nacionalnom gardom i Ministarstvom obrane Kraljevine Saudijske Arabije.

"Kraljevina Saudijska Arabija jedan je od ključnih pokretača globalne vojne industrije. Pokazuju to i podaci o konstantnom ulaganju u jačanje njihovih obrambenih kapaciteta, stoga raduje činjenica da svoje oružane snage opskrbljuju našim proizvodima. Dokaz je to naše kvalitete i spremnosti da odgovorimo jednom zahtjevnom tržištu, te posebno raduje kontinuirana suradnja s obrambenim institucijama Kraljevine Saudijske Arabije započeta prije nešto više od desetljeća", navodi Muratbegović u priopćenju iz ove tvrtke. 

Višemilijunski ugovor je u Rijadu potpisala i tvrtka "Tehnički remont Bratunac".

Oni su potpisali ugovor sa holdingom "Saudi hemikal" iz Saudijske Arabije, a realizacija ove suradnje je već dugo pripremana.

Slaven Ristić, većinski vlasnik "Tehničkog remonta Bratunac" (TRB), rekao je za "Nezavisne novine" da je ovaj ugovor kruna višegodišnjeg rada i truda.

"Mi pokazujemo da pronalazimo tržište svugdje u svijetu, što je potvrda našeg kvaliteta svih ovih godina. Osvojili smo tržište Saudijske Arabije, ugovor je višemilijunski i dugogodišnji. U pitanju je transfer tehnologija i zajednička proizvodnja nekih naših proizvoda. Ugovor je veoma značajan za našu tvrtku. Ovo će omogućiti dodatna zapošljavanja u 'Tehničkom remontu Bratunac'. To je rezultat ne samo mene, nego kompletnog tima u našoj firmi koji je radio uporno. Testovi saudijskog holding bili su veoma zahtjevi i dugo su birali partnera za ovaj projekt, a izabrali su nas. Uspješno smo odgovorili na veoma zahtjevne analize naše tehnologije i proizvoda i to jasno govori o visokom kvalitetu i pouzdanosti naših proizvoda. To dovoljno govori koliko smo mi ozbiljna tvrtka i koliko se cijeni naš rad", naglasio je Ristić.

Inače "World Defense Show 2024" je ove godine okupio više od 750 izlagača iz više od 45 zemalja.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, tijekom prošle godine namjenska industrija je izvezla proizvode u vrijednosti oko 241 milijun KM.

Kako se vidi u ovim podacima, najviše su se izvozili bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slična vojna municija te njihovi dijelovi.

Tijekom prošle godine najviše se izvozilo oružja u Sjedinjene Američke Države.

Slijedi izvoz u Bugarsku, Tursku i Saudijsku Arabiju.

Oružje se još izvozilo u Srbiju, Slovačku, Njemačku, Kongo, Češku i druge zemlje.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO