Ines (14) je nestala! Policija je prvi put aktivirala NENO Alarm: Evo o čemu se radi

Datum objave: 10.02.2024   Broj čitanja: 2269
Radi se o usluzi Amber Alert koju je Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s Metom, pokrenulo 2022. godine. NENO je, inače, kratica za Nacionalnu evidenciju nestalih osoba.
Ines (14) je nestala! Policija je prvi put aktivirala NENO Alarm: Evo o čemu se radi


Na području Zagreba u petak je nestala 14-godišnja Ines Krnjaković, o čemu je policija obavijestila i na službenoj stranici Nestali.hr. Djevojka je visoka 165 cm, ima crnu kosu i smeđe oči te je slabije tjelesne građe.

U trenutku nestanka osoba je bila odjevena u crnu zimsku jaknu, bež donji dio trenirke i crno-bijele tenisice.

Policija je danas je u potrazi za njom prvi put aktivirala NENO alarm, piše 24 sata. Radi se o usluzi Amber Alert koju je Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s Metom, pokrenulo 2022. godine. NENO je, inače, kratica za Nacionalnu evidenciju nestalih osoba.

NENO Alarm se ne koristi u svim slučajevima nestale djece, na primjer djece koja su pobjegla od kuće ili ustanove te situacijama vezanim uz skrbništvo.

Izdaje se tek kada postoje saznanja koja upućuju na opravdanu bojazan da je nestalo dijete oteto i/ili je neposredno ugrožen djetetov život i zdravlje ili da je izloženo teškoj viktimizaciji.

Evo kako funkcionira NENO Alarm.

Ako dijete nestane, Ministarstvo unutarnjih poslova obavještava tvrtku Meta, koja inicira upozorenje tj. NENO Alarm građanima - korisnicima društvenih mreža Facebook i Instagram – u krugu od 160 kilometara od mjesta u kojem je dijete posljednji put viđeno. Upozorenje će sadržavati osnovne podatke o nestalom djetetu i poveznicu na njegov profil na internetskoj stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba. Korisnici se mogu vratiti na upozorenje za pojedinosti koje su možda propustili i, što je još važnije, mogu podijeliti upozorenje svojim prijateljima i tako doprijeti do šire publike te pomoći identificirati i locirati nestalo dijete u kratkom vremenskom razdoblju.

U slučaju poništenja dojave, odnosno pronalaska djeteta, nadležna ustrojstvena jedinica MUP-a šalje Meti odgovarajuću e-poruku s kratkim opisom rezultata. Nakon završene akcije potrage, ujedno se o tome se obavještavaju korisnici Facebooka i Instagrama.

Iz MUP-a su za 24 sata rekli i kako je upotreba ovog sustava izuzetno rijetka i da treba biti ograničena isključivo na najteže slučajeve nestanaka djece.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO