Ministar: Nema više neopravdanog rasta cijena

Datum objave: 05.02.2024   Broj čitanja: 436
Uskoro nova akcija za građane..
Ministar: Nema više neopravdanog rasta cijena

Federalno ministarstvo trgovine sa Udruženjem poslodavaca, udruženjima potrošača i Sindikata trgovine pokrenulo je projekt 'zaključavamo cijene' kojim se cijene za 40 prehrambenih i higijenskih proizvoda smanjuju i zaključavaju na period od 3 mjeseca. Projekt je službeno stupio na snagu 15. prosinca.

Raport je razgovarao s Federalnim ministrom trgovine Amirom Hasičevićem, pitajući ga kako teče akcija i kakvi su dosadašnji rezultati. 

"Prema dosadašnjim podacima koje smo dobili od domaćih lanaca trgovina, možemo zaključiti da je porast grupe od ovih 40 artikala u ukupnom sudjelovanju u prodaji značajno porastao. Prikupljamo sve podatke i do kraja mjeseca ćemo se obratiti sa službenim podacima. Evaluirat ćemo situaciju na mjesečnoj razini", najavio je ministar.

Konkretni ciljevi akcije su, kaže, bili da se uspostavi jedna kontrola i dijalog svih strana potrošača, trgovaca, proizvođača i Ministarstva.

Stabilizacija cijena

"Najveći efekt je što vršimo stalnu kontrolu na tržištu i što smo uspjeli stabilizirati cijene da nema više neopravdanog rasta cijena, a što je bio slučaj ranije. Ovom akcijom, koja je bila na dobrovoljnoj osnovi, napravili smo dogovornu intervenciju na tržištu. Ključni efekt je što smo u stalnom procesu kontroliranja cijena i dešavanja na tržištu i stalnom dogovaranju sa svim akterima o narednim koracima, ali i efektima ovih", kaže ministar Hasičević.


Ono što sad brojke pokazuju jeste da smo za studeni i prosinac prošle godine imali inflaciju 0.1% i za ova dva mjeseca prehrambeni proizvodi bilježe prvi put pad u nekom dugom vremenu, navodi.

"Ono što je nama bitno je da je ova akcija s ovih 40 artikala uspjela da ušifri cijene zato što artikli koje smo mi definirali oni su ipak predstavljali sve ostale artikle koje nisu obuhvaćeni jer se moraju držati toga. Mi znamo da oni koji nisu sudionici (uvozni artikli op.a) stalno provjeravaju ove cijene i prilagođavaju svoje cjenovne politike ovim definiranim", govori.

Uskoro nova akcija

S obzirom na to da je ova akcija predviđena do 15. ožujka, ministar kaže da rade na novoj akciji 'Pametni potrošač'.

"Pokušat ćemo napraviti jednu aplikaciju, koju smo predvidjeli u proračunu, gdje bi naši građani mogli da se uključe u, na neki način, proces donošenja odluka. Moći će reći što žele i po kojoj cijeni. Na osnovu toga bismo mi zajedničkim dijalogom vidjeli koliko možemo ispoštovati njihove želje i donijeli konačnu odluku."

Dodaje da su uspjeli osigurati dovoljnu količinu artikala da ne bi došlo do nestašice, kao što je, kako kaže, u nekim drugim zemljama ovakva akcija prouzrokovala nestašicu proizvoda.

Najmanji rast inflacije u regiji

Što se tiče inflacije i prognoza za naredni period, ministar financija kaže da je teško garantirati bilo što, ali da trenutno imamo najmanji rast inflacije u regiji. Ali opet treba biti oprezan s obzirom na to da ove inflatorne mjere i neki potezi, kao što smo radili ove godine, su trebali biti prethodno doneseni.

Napominje da je inflacija za studeni i prosinac 2023 iznosila 0,1 % dok je za isti period 2022. godine bila jedna od najvećih u regiji.

"Uspjeli smo stabilizirati i usporiti rast inflacije i trenutno imamo najmanju stopu rasta inflacije u regiji", kaže ministar Hasičević za Raport.

Neradna nedjelja

Što se tiče zabrane djelovanja prodajnih objekata nedjeljom, ministar kaže da je zakon upućen u parlamentarnu proceduru te da očekuju da on što prije dođe na dnevni red.

"Nacrt zakona će ići u javnu raspravu, zatim u Prijedlog zakona i gledat ćemo da u što kraćem roku taj zakon zaživi."

Što se tiče Zakona o zaštiti potrošača kojeg je najavio krajem prošle godine, ministar kaže da će uskoro predstaviti prvi draft Zakona.

"Planiramo da u parlamentarnu proceduru dođe do kraja ožujka. Zakon je opširan, osnovna strategija je bila homogenizacija tržišta na državnom nivou, trenutno imamo jedan stari zakon koji važi u FBiH i u Distriktu Brčko. Zakon o zaštiti potrošača na entitetskoj razini ima RS. Priča je bila ako uspijemo napraviti neku vrstu homogenizacije na teritoriji RS i FBiH ovi odredbi, da bi kroz njih moglo biti brže donijeti ovaj zakon koji se nalazi u pristupnim pregovorima."

Nakon što je propao zakon o minimalnoj plaći, najavljena je isplata dvije prosječne plaće koje neće biti oporezive u narednih šest mjeseci. Ministar Hasičević kaže da i dalje traju pregovori i da će to biti ispoštovano u nekom narednom periodu.

Digitalizacija Ministarstva

Ističe da mu je posebno drago što su u budžetu odobrili novac za Ministarstvo trgovine FBiH i digitalizaciju.

"Dobili smo pare i idemo u digitalizaciju Ministarstva. Dižemo ponovo našu aplikaciju FMT Oil koja je bila pala. Tu pratimo nadzor i kontrolu prometa nafte i naftnih derivata. Otprilike, u FBiH je to negdje oko 800 milijuna litara, oko osam milijuna KM se prikupi naknade za formiranje robnih rezervi i pošto je ona oporeziva onda 1.360.000 KM PDV-a samo javnih prihoda od toga imamo pored ovih osam milijuna takse. Zato nam je to jako bitno", kaže.

Ministar zaključuje da u ovoj godini s Ekonomskim fakultetom u Sarajevu planiraju raditi Strategiju razvoja trgovine za FBiH koja nije donesena.

 

 

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO