Masovni prosvjedi poljoprivrednika u Europi protiv rasta troškova i strogih propisa

Datum objave: 31.01.2024   Broj čitanja: 1438
Francuski i belgijski poljoprivrednici postavili su u srijedu desetke blokada na cestama kako bi izvršili pritisak na vlasti da ublaže stroge ekološke propise i zaštite ih od rastućih troškova i jeftinog uvoza.
Masovni prosvjedi poljoprivrednika u Europi protiv rasta troškova i strogih propisa

Prosvjedi su se raširili po cijeloj Europi. Španjolski poljoprivrednici rekli su da će im se pridružiti, a tisuću talijanskih poljoprivrednika planira sudjelovati na prosvjedu u Bruxellesu u četvrtak kako bi izvršili pritisak na čelnike EU-a koji se sastaju u tom gradu da djeluju. Njemački i rumunjski poljoprivrednici koji imaju slične probleme također su izišli na ulice.


Poljoprivrednici se tuže da nisu dovoljno plaćeni i da ih guše porezi i ekološki porezi te nepoštena konkurencija iz inozemstva.

"Kraj poljoprivrede, kraj civilizacije"

- Ako ovako nastavimo, kraj poljoprivrede značit će kraj civilizacije, rekao je 28-godišnji belgijski poljoprivrednik Adelin Desmecht, tužeći se na previše zakonskih propisa i preopsežnu dokumentaciju.


U Francuskoj dugi redovi traktora približili su se Parizu i veletržnici Rungis na kojoj se prodaju domaći i uvozni proizvodi, što je crvena linija za vladu koja do sada nije intervenirala kako bi uklonila blokade.


Podignuto je stotinjak blokada, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin, upozorivši prosvjednike da ne blokiraju zračne luke, Rungis i glavni grad.


Televizijska postaja BFM TV prikazala je snimku okršaja kod rijeke Loire gdje je policija zaustavila traktore koji su željeli otići u Pariz.


U Belgiji prosvjednici su blokirali pristupne ceste prema kontejnerskoj luci Zeebrugge. U blokadi je sudjelovalo više od stotinu traktora. Blokirana je bila i važna autocesta.


Francuski poljoprivrednici izborili su nekoliko ustupaka. Vlada je odustala od planova da postupno smanji subvencije za poljoprivredni dizel.


Europski povjerenici u srijedu su predložili ograničenje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine i veću fleksibilnost u pravilima za odmaranje zemljišta.Uvoz iz Ukrajine, kojoj je EU ukinuo kvote i carine nakon ruske invazije u veljači 2022., i obnovljeni pregovori o sklapanju trgovinskog sporazuma s Mercosurom (Argentina, Brazil, Paragvaj, Urugvaj), izazvali su nezadovoljstvo poljoprivrednika zbog nepoštene konkurencije za šećer, žito i meso.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO