'Ukrajina više nema šansi za pobjedu! Tu zemlju su uništili njihovi bogataši, a ne ruska industrija'

Datum objave: 24.01.2024   Broj čitanja: 2352
Kad Zelenski optužuje Zapad da nije dao dovoljno (Ukrajina je u dvije godine dobila više od 100 milijardi dolara/eura pomoći), neka prvo krene "čistiti po vlastitoj kući".
'Ukrajina više nema šansi za pobjedu! Tu zemlju su uništili njihovi bogataši, a ne ruska industrija'


Za mjesec dana dana rat u Ukrajini ući će u treću godinu. Time će po svim svojim odlikama postati rat iscrpljivanja. To znači da će na kraju pobijediti zaraćena strana koja bude mogla potrošiti više ljudskih i materijalnih resursa ili da će obje strane žrtvovati podjednako te će rat završiti bez pobjednika kad se iscrpe i posljednji resursi.

Kakve su šanse da Ukrajina pobijedi? Nula posto. Zašto? Zato što ukrajinskoj vojsci ponestaje oružja, streljiva i ljudstva, bez izgleda da će se stanje poboljšati, barem ne u ovoj godini. Dugoročno, ali jako dugoročno uništena ukrajinska vojna industrija trebala bi se oporaviti.


Ukrajinsku vojnu industriju nisu uništili Rusi, nego oligarsi

Pritom je važno reći - ukrajinsku vojnu industriju nije uništila ruska agresija, već desetljeća zanemarivanja, pa i pljačkanja od oligarha koji su upravljali korumpiranim političarima. U trenutku raspada SSSR-a 1991. godine ukrajinska ratna industrija po mnogočemu je bila bolja od ruske, naročito na području proizvodnje tenkova.

A onda je krenula pljačka i korupcija u kojoj su se malobrojni obogatili, a svi ostali osiromašili. Kad Zelenski optužuje Zapad da nije dao dovoljno (Ukrajina je u dvije godine dobila više od 100 milijardi dolara/eura pomoći), neka prvo krene "čistiti po vlastitoj kući".


Ruske šanse za pobjedu su oko 60% i rastu

Kakve su šanse da Rusija pobijedi? Oko 60% s jako dobrim izgledima za rast. Zašto? Zato što ukrajinskoj vojsci ponestaje oružja, streljiva i ljudstva. I još gore, Ukrajini ponestaje novca. Ruska vojna industrija u međuvremenu se prestrojila i povećava proizvodnju.

Manjak streljiva Rusija nadoknađuje uvozom iz Irana i Sjeverne Koreje. Pokušaj Zapada da ekonomskim sankcijama toliko degradira rusku ekonomiju da ona postane nefunkcionalna nije uspio jer su Rusi pronašli nove kupce nafte i plina. Doduše, zarada je drastično pala, ali je još uvijek dovoljna za financiranje rata.

Uhodali su se i kanali za dobavu zapadnih sustava i podsustava koje ruska vojna industrija koristi u proizvodnji. Činjenica je da im je cijena puno veća nego što bi ih Rusi plaćali da ih mogu kupovati legalno, no i tu se stanje poboljšava za Ruse. Naime, zarada od takvih poslova je ogromna pa sve više tvrtki i pojedinaca ulazi u to. A s povećanjem konkurencije smanjuje se cijena.


Ukrajina neće izgubiti ako opstane kao država

Postoji i treća varijabla – hoće li Ukrajina izgubiti rat? Prvo treba definirati što bi značilo gubitak rata. Prema Zelenskom, to je svaka situacija u kojoj ukrajinska vojska ne bi uspjela osloboditi cijeli prostor, uključujući Krim. Naravno, to je potpuno nerealno.

Ukrajina neće izgubiti rat ako opstane kao država. Hoće li u tome uspjeti ne ovisi samo o Ukrajincima već puno više o Putinovim planovima. A ti planovi prije svega ovise o tome u koliko je lošem stanju ruska vojska. I, naravno, koliko će se brzo smanjivati borbene mogućnosti ukrajinske vojske. Nema nikakve sumnje da bi Putin ponovno krenuo na Kijev, samo je pitanje ima li s čim.

Razlog zbog kojeg Ukrajini ponestaje svega je prekid američke pomoći. Republikanci u Zastupničkom domu Kongresa blokiraju izglasavanje nastavka pomoći sve dok predsjednik Biden ne prekine ulazak stotina tisuća ilegalnih migranata mjesečno.

Demokrati ih puštaju jer vjeruju da će - ako ne sami migranti (vjerojatno većina neće uspjeti dobiti američko državljanstvo), onda njihovi potomci - biti njihovi vjerni glasači. Svojevrsno ulaganje u budućnost.


Scenarij već viđen u Američkom građanskom ratu

To nije novost u američkoj povijesti. Tijekom građanskog rata (1861. do 1865.) industrijski znatno moćnija Unija (Sjever) nije imala problema s proizvodnjom dostatne količine oružja. No zato je imala problema s nedostatkom ljudi koji će to oružje koristiti. To je riješeno masovnim useljavanjem, pri čemu su muški članovi obitelji stariji od 16 godina odmah bili poslani na bojište.

Ako su poginuli ili bili teško ranjeni, obitelj je automatski dobivala američko državljanstvo. Od dva milijuna vojnika Unije više od 543 tisuće bili su imigranti. Sveukupno su 43% vojnika Unije bili ili novi useljenici ili oni u prvom koljenu.

Doduše, SAD nije u građanskom ratu, ali princip djelovanja demokrata u osnovi je isti. Republikanci to jako dobro znaju pa na sve načine pokušavaju smanjiti useljenički val. Republikanski senator Ted Cruz na Fox Newsu je izjavio da je predsjednik Biden u tri godine vladanja pustio u SAD 9.6 milijuna ilegalnih migranata te da mu je cilj do kraja mandata (20. siječnja iduće godine) sveukupno pustiti između 12 i 13 milijuna migranata.


Ukrajina plaća spor republikanaca i Bidena

Spor između republikanaca i Bidena oko kontrole granice plaća Ukrajina. Kad bi se kojim čudom republikanci i Biden uspjeli dogovoriti oko promjene useljeničke politike, to ne bi značilo automatsku obnovu pomoći Ukrajini niti bi ona bila obilna kao dosad. U najboljem slučaju pomoć bi bila upola manja, a vjerojatnije tek trećina dosadašnje pomoći.

Uostalom, Trump najavljuje da će povratkom u Bijelu kuću prekinuti svaku pomoć Ukrajini. Pobjedom na republikanskim predizborima u New Hampshireu Trump se dodatno približio republikanskoj predsjedničkoj nominaciji. Zbog toga njegov utjecaj unutar Republikanske stranke svakim danom jača pa će i umjereni republikanci u Kongresu izgubiti odlučnost da se protive njegovoj politici.

Amerikanci 5. studenog neće birati samo novog predsjednika već i novi saziv Zastupničkog doma i 33 od 100 mjesta u Senatu. Vjerojatnost da će se umjereni republikanci, koji su dosad snažno podržavali Ukrajinu, suprotstaviti zahtjevima Trumpa i s demokratima izglasati novi paket pomoći Ukrajini zbog toga je neznatna.


Haley je gotova, Trump juriša na Bijelu kuću

Jedina preostala suparnica Nikki Haley očekivala je puno bolji rezultat s obzirom na to da se u New Hampshireu glasa po otvorenom principu. To znači da se svatko može registrirati za glasanje za bilo koju stranku.

Haley se nadala da će se dovoljan broj demokrata registrirati za glasanje o republikanskim kandidatima i da će joj oni donijeti prevagu, ali to se nije dogodilo. Izgubila je s 43.1% prema 54.6%, koliko je dobio Trump. Vrlo brzo će se vidjeti hoće li Haley preživjeti do izbora 24. veljače u Južnoj Karolini ili će je donatori napustiti puno prije.

Nikki Haley zasad ne odustaje. Haley, Biden, demokrati, Ukrajinci i mnogi drugi nadaju se da će Trumpov marš prema Bijeloj kući zaustaviti američko pravosuđe. Na njihovu žalost, nije izvjesno da će se to dogoditi.


Problem s procesom protiv Trumpa

U najvažnijem sudskom procesu protiv Trumpa pojavili su se potpuno neočekivani problemi. Fani Wills, državna tužiteljica okruga Fulton, protiv Trumpa vodi sudski proces u kojem ga se optužuje da je pokušao promijeniti rezultate glasanja na prošlim predsjedničkim izborima u saveznoj državi Georgii u svoju korist. To je najteža optužba protiv Trumpa. Kad bi bio pravomoćno proglašen krivim, ne bi se mogao kandidirati za predsjednika ili bi morao napustiti tu dužnost.

No onda su novinari otkrili da je Wills kao stručnog suradnika zaposlila svog ljubavnika Nathana Wada. On je odvjetnik koji se bavi prometnim prekršajima i razvodima. Uz to, Wills je njegovom odvjetničkom uredu dala ugovor vrijedan 653.880 dolara. Druga dva odvjetnička ureda koja su radila isti posao dobila su 72.907 i 90.846 dolara. Navodno su dio tog novca Wills i Wade trošili na luksuzna putovanja.

No to nije sve. Wade je odlučila podići zahtjev za razvod braka, a novinari su otkrili da je taj sudski spis proglašen tajnim. Nije bilo teško zaključiti da je državna tužiteljica Wills iskoristila svoj položaj i utjecaj kako bi se spis proglasio tajnim, odnosno da ne bi dospio u javnost. Problem je u tome što je to zloupotreba položaja ne samo državne tužiteljice već i onog koji je pristao bez opravdanog razloga učiniti spis tajnim.

Demokrati uglavnom šute ili pokušavaju umanjiti štetu tvrdeći da sve to neće utjecati na suđenje Trumpu. Javnost traži smjenu Fani Wills. Trump i republikanci likuju i, naravno, zahtijevaju odbacivanje optužbe. Bez obzira hoće li Fani Wills podnijeti ostavku ili će biti smijenjena, to će razvući proces daleko iza 5. studenog ove godine, kad su predsjednički izbori.


EU u sve težem položaju, Trump može ugasiti NATO u godinu dana

Sve to negativno utječe na položaj Europe. Vjerojatan povratak Trumpa u Bijelu kuću imat će velike posljedice, on više nije rookie. Iza njega je jedan mandat i točno zna što sve može. A može praktički ugasiti NATO u manje od godinu dana.

Da bi se pripremili za povratak Trumpa, Europljani moraju početi djelovati već sada. Kad se Trump ponovno useli u Bijelu kuću u siječnju 2025., bit će prekasno za planove. No problem je u tome što su europski vođe zaokupljeni unutardržavnim problemima i predstojećim izborima za Europski parlament.


Golemi problemi s oružjem

Europska vojna industrija sustavno je uništavana zadnja tri desetljeća jer su političari vjerovali da je više ne trebaju. Tako danas europske tvrtke ne mogu proizvesti dovoljno streljiva ni da pomognu Ukrajini ni da popune prazna skladišta i magazine svojih vojski.

Europa je preskočila razvoj višenamjenskog borbenog aviona pete generacije pa sad svi kupuju američki F-35. Posljednji put (ako se ne računa privatni projekt njemačke tvrtke Rheinmetall KF51 Panther) razvila je novi tenk u osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Stoga ne čude turobna upozorenja da Europa ima toliko i toliko godina (od tri naviše) da se pripremi za rat s Rusijom. Prava je istina da Europa nema ni godinu dana, odnosno ima onoliko vremena koliko je preostalo do mogućeg povratka Trumpa u Bijelu kuću.


Ni sto milijardi eura Ukrajini ne garantira opstanak

Europski vođe mogu birati između značajnog povećanja pomoći Ukrajini kako bi barem djelomično nadomjestili nedostatak američke pomoći ili ta sredstva preusmjeriti u jačanje domaćih obrambenih kapaciteta. Prije svega, u oporavak vojne industrije, ali i značajno jačanje oružanih snaga.

Problem europskih vođa je u tome što ne mogu istovremeno povećavati pomoć Ukrajini i jačati vlastite oružane snage. Ako bi se i našlo novca za to, atrofirana europska vojna industrija ne bi mogla ispuniti tolike narudžbe. Pritom se mora znati da ni novih sto milijardi dolara/eura pomoći Ukrajini nimalo ne garantira da će ona opstati.


Mario Galić/Index.hr

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO