Trump se vraća! Haley sve dala za New Hampshire i opet izgubila

Datum objave: 24.01.2024   Broj čitanja: 1389
Kako bi zaštitila svoje buduće političke ambicije, Haley bi se mogla povući iz ove utrke prije nego što se suoči s biračima iz Južne Karoline.
Trump se vraća! Haley sve dala za New Hampshire i opet izgubila


Donald Trump pobijedio je na republikanskim predizborima u New Hampshireu, čime je zgrabio predsjedničku nominaciju republikanaca treći put. Svoju suparnicu Nikki Haley pobijedio je u državi u kojoj je imala najbolje izglede protiv njega.

Associated Press i televizijske mreže proglasili su Trumpovu pobjedu nedugo nakon zatvaranja birališta, na temelju prvih rezultata i izlaznih anketa birača. Iako su dosad glasale samo dvije države, Trumpova pobjeda na predizborima naglasila je njegovu dominaciju u stranci.

Kako javlja BBC, prebrojano je oko 70% glasova, a Trump vodi za oko 10% ispred Nikki Haley. Bivši predsjednik ima 54.4% glasova, a Nikki Haley je na 43.6%.

Je li samo pitanje vremena kada će se Nikki Haley povući i predati republikansku "krunu" Trumpu? Haley je u svom govoru u New Hampshireu nakon proglašenja projekcija po kojima pobjeđuje Trump inzistirala na tome da planira nastaviti - opisujući sebe kao "borca".

Jasno je da je njezin posljednji govor u New Hampshireu osmišljen kako bi poslala poruku da ne odustaje, navodi BBC u analizi predizbora u New Hampshireu. 

No, iza zatvorenih vrata njezin će tim i njezini donatori mahnito odlučivati isplati li se nastaviti ovu kampanju. Ako Haley nije mogla poraziti Trumpa u New Hampshireu, sa svim umjerenim republikancima i neovisnim biračima, kako može očekivati da će bolje proći na konzervativnijem teritoriju?

Provela je veliku većinu svog vremena u Iowi i New Hampshireu te potrošila desetke milijuna dolara, ali nije uspjela. Konzervativni birači će joj u narednim državama samo otežati stvari.

Bilo bi posebno neugodno za Haley ako bude poražena u svojoj matičnoj državi Južnoj Karolini na sljedećim važnim izborima 24. veljače.

Teško bi se oporavila od gubitka na mjestu gdje je nekoć bila guvernerka. Kako bi zaštitila svoje buduće političke ambicije, Haley bi se mogla povući iz ove utrke prije nego što se suoči s biračima iz te države.

Predsjednik Joe Biden rekao je da je jasno da će Donald Trump biti republikanski kandidat 2024.

“Sada je jasno da će Donald Trump biti republikanski kandidat. A moja poruka zemlji je da ulozi ne mogu biti veći. Naša demokracija. Osobne slobode - od prava na izbor do prava glasa. Naše gospodarstvo - koje je doživjelo najsnažniji oporavak od covida-19 u svijetu. Sve to je na kocki", rekao je Biden u priopćenju za javnost.

Uputio je poziv nezavisnim kandidatima i republikancima "koji dijele predanost temeljnim vrijednostima nacije - demokraciji, osobnim slobodama, gospodarstvu koje svima daje poštenu priliku" da mu se pridruže.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO