Gimnazija na Širokom Brijegu, simbol grada, i dalje gori

Datum objave: 22.01.2024   Broj čitanja: 3109
Gimnazija na Širokom Brijegu, Franjevačka gimnazija otvorena 1889. godine, a koja je pretrpjela sve ratne nedaće i strahote, večeras je u plamenu.
Gimnazija na Širokom Brijegu, simbol grada, i dalje gori


Kako se saznaje s mjesta događaja, zgrada i dalje gori, a vatrogasci se bore sa stihijom. Struja je isključena kako ne bi došlo do većih problema, a zbog toga i dio Širokog Brijega nema električnu energiju.

Franjevačka gimnazija na Širokom Brijegu otvorena je 1889. godine i bila je pristupačna samo katoličkoj djeci koja su se namjeravala posvetiti svećeničkom zvanju, sve do 1903. godine kada su Gimnaziju pohađali i ostali učenici koji su se zvali eksternisti.

Gimnazija je imala svoj internat (đaćki dom), a raspolagala je, osim učionica, i dobrom zbirkom učila te većom knjižnicom. Svi nastavnici bili su franjevci i nastavničku dužnost su vršili besplatno. Godine 1918. Franjevačka gimnazija na Širokom Brijegu dobila je pravo javnosti kada se održao i prvi ispit zrelosti na koji je pristupilo 10 kandidata.

Kamen temeljac današnjoj Gimnaziji „Fra Domink Mandić” na Širokom Brijegu položio je i posvetio ga 4. listopada godine 1924. prepoštovani gospodin O. Alojzije Mišić. Na spomen-spisu koji je stavljen u limenu kutiju, a kutija u kamen koji je ugrađen u desni stup na visini 60 cm iznad praga na ulazu u zgradu, napisano je na latinski: “Ad sempiternam rei memoriam. In Dei nomine. Amen”. To hrvatski znači: “Vjekovječnoj uspomeni (stvari). U ime Božje. Amen”.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO