31. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica

Datum objave: 22.01.2024   Broj čitanja: 1579
Na današnji dan, prije 31 godinu, počela je Maslenica - prva velika oslobodilačka operacija Hrvatske vojske i policije, koja je bila prekretnica u Domovinskom ratu.
31. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica

U samo 72 sata oslobođeno je gotovo stotinu četvornih kilometara okupiranog teritorija i ostvareni su uvjeti za ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske.


Obilježavanje je počelo budnicom na gradskim ulicama na Poluotoku te odavanjem počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima kod Glavnoga križa na gradskome groblju.


- U operaciji je život izgubilo 127 branitelja. Njima u spomen ali i u sjećanje na sve poginule i nestale branitelje u Domovinskom ratu kod Središnjeg križa bit će položeni vijenci i upaljene svijeće, kazala je novinarka Kristina Tartaro.


Mimohod pripadnika Oružanih snaga RH i MUP-a s ratnim zastavama proći će Jazinama, Obalom kneza Branimira, Mostom, Narodnim trgom i Širokom ulicom, a sveta misa za domovinu služit će se u crkvi sv. Šimuna.


Odavanje počasti nastavit će se kod Spomen-obilježja 3. gardijske brigade "Kune" u Kašiću, 4. gardijske brigade "Pauci" kod Zelenog hrasta u Islamu Latinskom te za sve poginule hrvatske branitelje u vojno-redarstvenoj operaciji Maslenici kod zaštitnog pojasa DC 8 uz odmorište sjeverne strane Masleničkog mosta.


U atriju Providurove palače, gdje će biti postavljena izložba plakata i fotografija ratnih postrojba, klapa HRM-a Sv. Juraj i policijska klapa Sv. Mihovil održat će koncert.

 

 

 

Čestitka ministra obrane Ivana Anušića

Ministar obrane uputio je čestitku u povodu 31. godišnjice VRO Maslenica i kazao da je ta akcija "taktički bila posebno zahtjevna jer je trebalo svladati i dijelove Velebita, a tko se ikad susreo s tim gordim divom zna da je zimi posebno surov".

"Danas se prisjećamo i svih hrvatskih branitelja koji kraj Domovinskog rata i stvaranje slobodne i samostalne Hrvatske, nažalost, nisu dočekali živi. Nikad ih nećemo zaboraviti.

Motivacija onih koji brane svoju Domovinu uvijek je snažnija od onih koji je žele pokoriti, zato smo tih ratnih godina uspjeli pobijediti brojčano nadmoćnijeg okupatora. Danas gradimo moderne i moćne Oružane snage, dio smo NATO saveza, imamo prava i obaveze.

Uz modernizaciju Hrvatske vojske, Vlada RH i Ministarstvo obrane istovremeno brinu o svakom vojniku, dočasniku i časniku. Glavni je cilj poboljšati njihova materijalna prava i osigurati bolji životni standard. Biti vojnik nije posao, to je poziv.

Obljetnice poput Maslenice uvijek nas iznova podsjete da sloboda nema cijenu i da se Hrvatska stvarala u teškim bitkama Domovinskog rata zahvaljujući braniteljima koji nisu posustali ni u najtežim ratnim etapama.

Zato vam od srca čestitam trideset i prvu obljetnicu vojno-redarstvene operacije Maslenica i neka nas sve čuva dragi Bog", navodi se među ostalim u čestitki ministra Ivana Anušića. 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO